Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съратникът на братя Куаши: Това не е тероризъм! Тръгнал съм на ваканция

Французинът остава в ареста

Ива Оприкова 13 януари 2015 в 16:25 7263 3

френския гражданин Фриц-Жоли Жоаше

Хасковският окръжен съд остави в ареста френския гражданин Фриц-Жоли Жоашен, за когото има съмнения, че е близък до атентаторите от Париж братя Куаши.

Според прокурора по делото Жоашен е контактувал с единия от братята, избили 12 души при атаката си срещу редакцията на парижкото сатирично издание „Шарли ебдо”.

"Това не е нормално, да не можеш да имаш приятели. Те могат да правят каквото си искат. Аз съм тръгнал на ваканция. Мисля, че мога да пътувам и това не е тероризъм", обяви в хасковския окръжен съд днес търсеният за участие в група за подготовка на терористични актове французин с хаитянски произход Фриц Жули Жоашен.

В съда в Хасково днес се гледа мярката му за неотклонение заради пристигналата у нас вчера европейска заповед за арест на французина.

Има данни, че Жоашен е водил кореспонденция с един от братята Куаши - Шериф преди атентата в Париж.

От думите на Жоашен пред съда не стана пряко ясно, че той се е познавал с някой от Куаши, но индиректно се подразбра, че те са приятели от детинство. "Приятелите ти, които са от детинство, си остават за дълго време и ако някои от тях са предприели тези убийства, смятам, че правосъдието не се основава само на това какви хора са ти приятели", каза Жоашен. Той каза пред съда: "Ако исках да участвам в някакъв терористичен акт, щях да остана там и да участвам. А аз съм тръгнал към Турция". И отново обясни, че е пътувал към южната ни съседка на ваканция.

Прокурорът по делото Дарина Славова поиска най-тежката мярка за неотклонение за Жоашен - постоянна мярка "задържане под стража".

Адвокатът на Жоашен – Ради Радев, заяви, че притеснителното във втората европейска заповед за арест е, че става дума за участие в терористична мрежа. "Разбира се, това са твърдения, които трябва да се доказват", допълни той.

Защитникът посочи, че Жоашен не е наясно за какво е задържан и тепърва ще има възможност да се запознае с европейската заповед за арест, като независимо от становището му ще бъде екстрадиран.

На въпрос разговарял ли е с арестанта за евентуалната му връзка с единия от братята Куаши, Радев отговори, че не е обсъждал този въпрос с клиента си: "Вчера се опитах някои работи да му кажа, обаче, но той отказа да разговаря на тази тема. Може би не разбра за какво става въпрос, а делото беше във връзка с неговото детенце, съпругата му го обвинява, че той го е отвлякъл и така".

Автобусът, с който е пътувал Хоакин е бил туристически, пътувал е от Париж, като последната крайна спирка е била Истанбул, уточни още адвокатът му.

Фриц Жоли Хоакин, на 29 години, французин от хаитянски произход бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" въз основа на Европейска заповед за арест.

Делото срещу сочения за съратник на братята Куаши е насочено за 20 януари.

За него е издадена Европейска заповед за арест заради обвинение, че е отвлякъл малолетния си син с цел да го изведе зад граница. Именно във връзка с това Жоашен беше арестуван на 1 януари на Граничен пункт "Капитан Андреево". Тя е издадена от  главния съд в Париж и постъпи в Хасковската окръжна проокуратура вчера. Обвинението е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews