България е 22-ра в ЕС по усвояване на евросредства

ОFFNews 26 април 2015 в 16:34 1889 0

България заема 22-ро място от страните-членки на Европейския съюз по усвояване на европейските фондове от стария програмен период.

Това показва актуализираната информация на интернет страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, пише БГНЕС. 

Миналия месец страната ни е била на 24-та в тази класация. 

България е усвоила 74,7% от еврофондовете осем месеца преди края на програмния период, отчитат от Комисията. Макар и с малко, зад нас остават Испания, Чехия, Италия, Румъния, Словакия и Хърватска.

На първите три места са Естония с 94,9%, Португалия с 93,8% и Литва с 93,7%.

Известният напредък на България през последния месец не е достатъчен, за да може страната да се възползва в максимална степен от европейската солидарност.

В четвъртък стана ясно, че България иска от ЕК удължаване на срока за плащания по проектите от изтичащата Програма за развитие на селските райони до средата на 2016 г. Ако това не се случи, страната ни рискува да загуби само по ПРСР около половин милиард лева.

Сериозен риск от загуби има и по Оперативна програма "Околна среда". Брюксел не е възстановявал от четири месеца средства по програмата, по която се финансира изграждането на депа за битови отпадъци и се реновира ВиК-инфраструктурата на десетки български общини. Риск от загуби има и по програмите "Транспорт" и "Регионално развитие".

Опасността от загуба на средства е заради сериозното изоставане при изпълнението на строителните дейности по проектите, финансирани с европари.

До края на този месец ще се представи отчет за рисковете проекти и прогнозни данни за размер на неусвоените средства до края на програмния период. Така ще стане ясно, колко от 5-те милиарда лева, които биха могли да се разплатят до края на 2015 г., реално ще влязат в българската икономика и колко ще трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !