Правят безплатно бизнес проекти за европари на млади фермери

OFFNews 16 април 2015 в 09:22 3764 0

Документи за проекти за над 15 млн. лева вече са подадени по новата Програма за развитие на селските райони след старта на първия прием преди два дни. Това съобщи пред БНТ заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.

Мярката е предназначена за модернизиране на земеделските стопанства. Размерът на безвъзмездната помощ е до 50% от допустимите разходи по всеки проект. В първия прием са изключени колективни инвестиции и проекти, свързани с напояване. Те ще бъдат включени през есента.

Приоритет са инвестициите в животновъдство, производство на плодове, на зеленчуци и биологично производство, уточни Грудев. Инвестиция във всеки от тези сектори носи 15 допълнителни бонус точки, спрямо всички други инвестиции, и поставят на по-високи места проектите. Ако се стигне до недостиг на бюджет, именно тези инвестиции ще бъдат финансирани. 5-ти приоритет на този прием е за инвестиции, които ще се извършват в изостанали райони на страната. 

Служби за съвети в земеделието ще изготвят безплатно и безвъзмездно бизнес планове на млади фермери, както и на малки фирми в сектора, обяви още Грудев. 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!