"Антична" гаражна врата пази останките на Сердика (снимки)

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 08:34 5129 8

Снимка Мартин Зашев

Гаражна врата, но не от времето на Римската империя, пази разкопките и останките на Сердика в София.

За куриоза и лошото естетическо решение на отговорните власти сигнализират от "Спаси София" и Мартин Зашев, които задават въпроса "Колко още гавра могат да понесат останките на Сердика преди институциите да се усетят, че плюят на миналото ни?".

Източната порта на Сердика вече се охранява от модерна ролетна щора.

Ето какво пишат от "Спаси София":

СТИГА ВЕЧЕ!
Просто стига вече. Това не е нормално, нито е допустимо. Колко още гавра могат да понесат останките на Сердика преди институциите да се усетят, че плюят на миналото ни? Можем да напишем много шеги по този повод - че се боим повече от културата на министъра, но не и е смешно!
Министерство на културата систематично съсипва и малкото останало от материалното ни културно наследство. Божидардимитровщината, Веждирашидовщината и архитектурното изнасилване, които налегнаха Сердика, отдавна прекрачиха всякакви граници!

С кой акъл опъваш гаражна щора на портата на град, приветствал императори и бранил се със столетия от нашественици? С кой акъл одобряваш подобна гаргара и пошлост и позволяваш тя да съществува?! Поверената на Вежди Рашидов администрация - разните му там “историци”, “археолози” и “експерти” някакъв акъл и капацитет имат ли?!

И не на последно място, зам.-кметът по културата г-н Тодор Чобанов - той къде е? Под кой камък спи? Или пак ще слушаме оправданията на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, че понеже обектът е на Министерство на културата, Столична община магически няма никакво отношение и ще й е по-удобно да се преструва, че в самото сърце на София има портал към друго измерение, където нямат власт да се намесят и да кажат: “Дотук! Това е недопустимо!”?

Стига вече! Призоваваме Вежди Рашидов и Божидар Димитров не просто да си подадат ВЕДНАГА оставките, а и да се извинят. Да се извинят за всичката мизерия, която натвориха през годините.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 23:06

Добре де, нима искате клошарите плюс бежанците и придошлите икономически емигранти от цяла Африка и Азия да се заселят на Ларгото и да си направят там един хубав катун?? Редно е да има и врати, и огради, и охрана! Иначе ще стане и тук като в Кьолн! А не бива да става.

27.01 2016 в 13:34

Пазачи, господа кретени, пазачи е отговора на всичките стонове "Какво иначе?"

27.01 2016 в 12:34

Я вижте и какъв висящ таван са направили... Пък и ел. лампи са сложили. Тотална гавра! Такова чудо никъде другаде по света няма... Нема такава държава. Нека отидем и дружно счупим вратата за да покажем, че сме културен народ! ... Комплексари, намерете си нещо градивно да правите бе, никой не обича мрънкащите псевдореволюционери. Ако искате промяна работете за нея. Да пишеш сърдити коментарчета под някоя новина е като да спориш с телевизора... Намерете си по-продуктивно хоби, пък може и щастливи да станете, деба и сърдитите чичковци в криза.

27.01 2016 в 11:37

Е, според вас какво трябва да направят след като няма запазени врати от Римската империя? Да сложат стъклен витраж? Или порта от ковано желязо? Нали точно за това се сърдехме при разкопките под ЦУМ - че правят имитация със грозни съвременни тухли, което е изключително грешно. Именно такива са световно признатите правила за реставрация и консервация - че когато се добавят материали те трябва ясно да се разграничават от историческата епоха на оригиналите. Напишете в Гугъл "roman excavations protective housing" и вижте как се прави по света! Ползват се само съвременни материали и конструкции.

Друг е въпросът, че тази ролетка нищо не пази, понеже очевидно може да се прескочи край нея. Но това е съвсем различен проблем.

27.01 2016 в 11:35

А какво друго ще спре не-антични бай Ганьо да се изсере на някоя от останките?

27.01 2016 в 11:15

Потресените другари щяха ли да протестират ако беше инфрачервен бариерен лъч от времето на севастократор намкойси.

Ебати циркаджиите, ако ще спре мангалите да пикаят там през ноща всяко решение е добро.

27.01 2016 в 09:49

Срамота, позор! Докога такива като Димитров и рашидов ще са лицето на културата в България. До каквото се докоснат го съсипват. ОСТАВКИ!

27.01 2016 в 09:43

Това наистина надминава всякакви граници!