Quantcast

86% от учителите в България са жени

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2014 в 16:50 3691 5

86% от българските учители са жени. Данните бяха оповестени по време на конференция на тема „Равенството в синдикалните структури”. Мъжете в учителската професия са едва 14%.

Равнопоставеността на половете в образователната ни система е нещо, върху което трябва да се работи, коментира заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя изрази мнението си, че ниските заплати са водещият фактор, поради който процентът на мъжете в учителската професия е изключително нисък, съобщава БНР.

Трябва да помислим не само за психоклимата в учителската професия, но и за възпитателния ефект и присъствието на учителя за ученика. Липсата на типа поведение, което мъжете носят, като отношение към света, безспорно се отразява негативно на децата ни, каза още заместник-министърът на образованието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 01:09

Патриархалният и затворен тип общество у нас не взема на сериозно учителската професия, щом допуска 86% от учителите да са жени.

25.09 2014 в 20:59

Изключително непочтени коментари до тук. За всеки пол могат да се намерят и да се кажат неприятни неща. Това ли е най-важното?

25.09 2014 в 18:16

Може да се добави и ограниченото въображение на дамите-учителки, спрямо това на мъжете.
Преди време един учител танцува с учениците си най-разпространения в света танц...
... и щяха да го разкъсат лелките, освен че го уволниха и изтъпаниха като чудовище пред цяла България.

Та такива работи - осакатяват децата без да го знаят.
Или може би някои знаят???

25.09 2014 в 18:02

То да беше така само при учителите! И на мен в училище не ми харесваше, че почти всичките ми учители и съученици са от женски пол, но си мислех, че като избера по-"мъжка" специалност в университета ще се порадвам на преобладаващ брой от противоположния пол, но за съжаление положението не беше кой знае колко по-различно. А след това и в работата, просто не знам къде са се скрили мъжете (то е ясно, че са и по-малко), а контактуването с жени е натоварващо и изнервящо, горките деца, които тепърва се сблъскват с озлобените лелки!

25.09 2014 в 17:49

С други думи училището в България е путкин дом.