Quantcast

Заплатите на българските учители – най-ниските в ЕС

OFFNews Последна промяна на 27 юни 2014 в 21:07 4451 8

Заплатите на българските учители – най-ниските в ЕС

Заплатите на българските учители са най-ниските в Европейския съюз въпреки увеличението с 5% от септември.

Учителите в България получават десетки пъти по-ниско заплащане в сравнение с колегите си от ЕС, сочат данните на Европейската комисия, цитирани от bTV.

Младите учители получават по 530 лева, минималното възнаграждение на старши преподавателите е 550 лева, а заплатите на главните учители са 590 лева. С увеличението, което влиза в сила от 1 септември, учителите ще получават с между 20 и 30 лева повече.

Данните на ЕК показват, че българските учители печелят 4780 евро годишно, което ги поставя на дъното на класацията.

Най-високи заплати в ЕС получават преподавателите в Люксембург – 86 745 евро годишно, следвани от учителите в Дания, които получават 56 336 евро на година, и от тези в Австрия, които получават 52 308 евро на година.

Синдикатите на учителите потвърдиха данните на ЕК и поискаха увеличение с 15% на възнагражденията в средното образование от следващата година.

Въпреки ниските заплати цели 95% от преподавателите в България харесват работата си. Това сочат данните от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, проведено сред 100 000 учители и ученици в 34 държави.

Едва 20% от българските учители обаче са на мнение, че професията им получава необходимото обществено признание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2014 в 07:37

При всички останали професии заплатите в България са най-ниски от ЕС. Как може да се очаква при учителите да не е така?
Дори и да се повишат толкова, че професията да стане интересна за работа, пак ще са най ниски.

България е на дъното по стандарт в ЕС, а не заплатите на учителите.
Тази статия е малко или много манипулативна.

28.06 2014 в 00:05

В училищата вече няма нужда от учители, а от сутеньори, дилъри, полицаи и надзиратели. По-добре ще се оправят с ученическия контингент.

27.06 2014 в 23:19

А дали не е обратното: за калпави пари - калпава работа. Мислили ли сте как един учител и дори университетски преподавател в бг се издържа себе си, а не дай си боже да има и семейство; и дали не му се налага да работи допълнително и понякога да ощетява заради това основната си работа? И пак искам да ви кажа, че повечето учители работят съвестно и отдадено и би трябвало да ви е срам да определяте като "калпава" работа, от която нямате представа. Калпава е системата, и все по-калпава става под грижите на калпавите ни политици. Докато финансирането на училищата е на брой ученици, учителите ще са принудени да "ухажват" учениците и да снижават критериите си в разрез с всяка идея за авторитет. Докато учителите получават мижави жълти стотинки за тежкия си и отговорен труд, те ще са принудени да отделят голяма част от времето и усилията си, за да изкарват пари извън училището.

27.06 2014 в 22:34

щдд, Не може да определяш знанията на учителите според резултатите на учениците. Това е все едно да оценяваш фермера по реколтата, без да вземеш природните влияния и семената...Но имаш право донякъде. Повечето качествени учители напускат системата и остават само тези, които са на финала или не стават. и По- зле ще става с кадрите, затова и няма никакъв контрол и мониторинг върху преподаване. Някога влизаха инспектори ежемесечно, а сега?...Ама, знаеш ли някой беше казал, че иде време когато учителите ще ги събират от улицата. Това време наближава - може и ти да се пробваш...

27.06 2014 в 22:15

Дантон, ами много просто можеш да оцениш качествата на българския учител, а именно по резултатите и по-точно по нивото на учениците, които обучават. Мисля, че няма спор, че българският ученик е на последно място по грамотност и знания в Европа. Така че за калпава учителска работа се получават и калпави заплати - справедливо, донякъде :)

27.06 2014 в 22:04

шщд, ти в качеството си на какъв определяш знанията на българските учители?

27.06 2014 в 21:52

Не се надувайте с тези увеличения. Тези прагове са подминати отдавна в повечето училища и увеличение ще получат само малка част от младите учители. Едва ли 20 лв. ще накарат младите да станат преподаватели. И да уточним - българските учители са с най-ниски заплати в ЕС, но и с най-ниски знания.

27.06 2014 в 21:42

Българският лумпен няма нужда от учители и професори. Има нужда от чалга и от футбол. И всички правителства следват повика на лумпена. От страх, че няма да ги изберат. Когато след 1-2-3 години се окаже, че народът (т.е. лумпенът) още е обеднял, пак се търси някоя певачка/циркаджийка да излъже мухльовците да гласуват за поредния предложен от Русия изедник. Сега се намери Бюреков да излъже хората. Утре може и бат'Сали в коалиция с Болен.

А учителите да се оправят сами. И без това няма нужда от учение за простака.