80–и рожден ден за читалището в бургаския квартал „Победа“

OFFNews - Бургас 20 октомври 2017 в 09:01 2493 0

Снимка OFFNews

Част от наградените творби в конкурса "Моята невероятна лятна ваканция"

Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал „Победа“ отбеляза снощи своя 80–и рожден ден. Празненството бе организирано в салона на читалището, изцяло ремонтиран по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и другите уязвими групи“ на община Бургас, изпълняван по програма "Здраве и образование за всички" (ЗОВ) на Българо–швейцарската програма за сътрудничество.

Тук сме се събрали хора, които уважаваме изкуството, музиката и тези, които ги правят, но най-вече уважаваме човека, сподели при откриването на тържеството секретарят на читалището Катерина Гагева.

Благодарение на проекта читалището е в този разкошен вид, посочи тя. Ремонтиран бе и салонът, в който се проведе тържеството, след като от 2010 г. е бил неизползваем. Има ново отопление, подменени са столовете, както и цялото оборудване.

Стойността на ремонта е близо 140 000 лв., а на оборудването - 13 607 лв.

Изцяло подменен е покривът, който редовно е текъл преди това. Библиотеката е обзаведена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е информационният център. В камерната зала децата се събират да четат книги и да се срещат с автори.

"Ние изпълнихме този проект само от материалната му част. Останалото е благодарение на хора, сред които е Катерина Гагева - човек, който изпълва със смисъл думата възрожденец", посочи неговият ръководител Магдалена Япаджиева.

Ръководителят на програма ЗОВ Ирина Файон честити празника на читалището в поздравителен адрес, в който се казва: „Убедени сме, че вашият опит и отдаденост към децата и мисията ви да отгледате тези деца, ви радват с прекрасни резултати. Пътят към добри дела и постиженията им са най-ярките доказателства за приноса ви към младите таланти на България“.

В салона на читалището са изложени творбите от втория национален конкурс за детско творчество „Моята невероятна лятна ваканция“, на който то бе домакин, а неговите възпитаници спечелиха призови места.

Празника уважиха представители на почти всички читалища в Бургас, а с песни и танци децата от детска вокална група „Звъника“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ и мажоретен състав при СОУ „Братя Миладинови“ го направиха шарен и забавен.

Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи по програма ЗОВ се изпълнява в партньорство с общините Средец и Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!