Откривателят на ломската болест проф. Търнев обучи здравни медиатори в Бургас

OFFNews - Бургас 28 юли 2017 в 10:43 5404 1

Снимка OFFNews

Проф. Ивайло Търнев

Един от водещите невролози у нас, проф. Ивайло Търнев, проведе обучение на здравни специалисти и здравни медиатори в Бургас в края на миналата седмица.

Това е второто подобно обучение, в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, финансиран в рамките на програма ЗОВ.

Изборът на професор Търнев не е случаен. Освен блестящ експерт и лекар, откривател на генетичното заболяване при ромите, наречено Ломска болест, той е и председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". От години, Ивайло Търнев се занимава с тази тематика. Пред здравните медиатори и специалисти, той разказа, че първият му досег с роми е бил именно при откриването на Ломската болест, през 1994 г. След това вниква в проблематиката, пътува в страната, среща се с различни групи роми. А те не са едни и същи, посочва Ивайло Търнев. В едно село може да има пет различни ромски общности – с различна култура, бит, както и с различни болести.

Здравният статус на ромите, неговите специфики, здравните политики, които подобряват достъпа на уязвими групи до здравеопазване бяха част от темите, които засегна проф. Търнев.

Изследванията на здравния статус в ромските квартали показа много лошо тенденции. Много висока заболеваемост от инфекциозни заболявания и много по-честна смъртност от такива. Много по-нисък обхват на имунизации. Важно е да се организират адекватно и ефективно профилактичните програми“, посочва Ивайло Търнев

Той поясни, че един от най-важните фактори за работа с ромите е опознаването им, подчерта той. Когато доверието им бъде заслужено, когато показвате, че сте запознати с тях, тогава ще може по-лесно да се работи с тях, да се организират и профилактичните дейности, добави специалистът.

Обучението се проведе в рамите на „Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, който е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

28.07 2017 в 11:00

Ромите мутират....ужасно...ето защо няма справяне с тях....Това са новите "зомбита","немъртви" и всякакви други ужасяващи неща от които няма отърване.....Обречени сме....