70% от българите искат реформи в образованието

OFFNews 17 декември 2013 в 18:25 1456 0

Представянето на изследването за нагласите на обществото към българското образование
Представянето на изследването за нагласите на обществото към българското образование

 

Близо 70% от българите искат реформи в образованието. Липсата на дисциплина и интерес у учениците, както и ниското заплащане на преподавателите са основните мотиви, заради които реформите са наложителни.

Това е един от основните изводи в проучване на социологическата агенция „Сова Харис“, проведено между 21 и 27 ноември сред 1000 души.

Изследването за нагласите на обществото към българското образование беше представено днес  на пресконференция в Министерството на образованието.

60% от анкетираните в проучването считат, че няма добра връзка между образованието и бизнеса.

Близо 70 на сто смятат, че трябва да се въведат платени стажове за учениците в професионалните гимназии – на такова мнение са 78% от анкетираните в малките градове и 55% в София.

Въвеждането на дуалната система на обучение се одобрява от 70 % от анкетираните. Специалното при тази система е, че през по-голямата част от учебното време учениците са във фирма, където усвояват избраната професия работейки в реална среда и под надзора на ментори от самата компания. В останалото време учат теория и общообразователни предмети в професионално училище.

70% от българите са на мнение, че инвестицията в млади преподаватели е правилно решение, сочат още данните от изследването.

Александра Бонева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!