Бюджетът на МОН се е увеличил с 20 млн. лева за последните шест месеца

Юлиан Христов 17 декември 2013 в 14:37 1958 0

Проф. Анелия Клисарова

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова

 

С 20 милиона лева се е увеличил бюджетът на Министерството на образованието и науката за последните шест месеца. Министър Анелия Клисарова заяви, че е търсен най-добрият вариант за развитие на образованието, който ще бъде предложен за обществено обсъждане.

За Клисарова е важна грамотността на учениците и доказателство за това е бюджетът за 2014-а година, в който са заложени 100 милиона лева повече за образование.

Разработваме една стратегия за повишаване на функционалната грамотност на българските ученици. Тази стратегия трябва да обхване всички останали - за отпадането на учениците, за професионалното обучение, за квалификацията на учителите. Правим различни проучвания за нивото на децата, за да видим къде бъркаме и какво трябва да подобрим, а тези 21 милиона, те са разпределени - 16 милиона за т. нар. "рейтингова система", отделихме още точно 5 милиона за връзката с бизнеса. В смисъл - качеството на обучение да отговаря на критериите и на професионалните умения, които искат да има бизнесът, така че да започнат нашите висшисти веднага работа, а не да имат нужда от допълнително обучение, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!