70 000 българи живеят в непрекъснати болки заради гноен хидрадендрит

OFFNews 01 април 2015 в 15:38 3833 0

Проф. Евгения Христакиева, Данислава Захариева и Владимир Томов

70 000 българи страдат от гноен хидрадендрит – хронично заболяване, което се характеризира с възпаления, обикновено около подмишниците и слабините, които причиняват непрекъснати болки, особено в напреднал стадий на болестта.

Едва около 100 души обаче са диагностицирани с това заболяване, тъй като много често на тези пациенти се поставят погрешни диагнози като циреи, форункули, корбункули, или просто инфекция на кожата.

Ранната диагностика е особено важна, за да се сведе до минумум рискът от инвалидизиране, каквото настъпва в последния стадий на заболяването.

Заболяването често се появява веднага след пубертета и в началото пациентите често не търсят лекарска помощ, защото се срамуват, обясни председателят на новосформираното сдружение „Открито за раните“ Данислава Захариева. 

По думите й често пациентите се обръщат към дерматолог едва 2 или 3 години след появата на първите симптоми. Дерматологът насочва пациента към хирург, а през това време заболяването се задълбочава и болките стават непрекъснати, подчерта Захариева. 

Ако болестта е в по-тежка фаза, се налага операция. Тя не се покрива от Здравната каса и струва не по-малко от 2000 лева. След това пациентите са принудени да дават по 25 лева на ден за превръзки, обясни дерматологът проф. Евгения Христакиева.

Лечението не се заплаща от Здравната каса, защото все още диагнозата не е официално приета и съответно не е включена в никоя клинична пътека, уточни проф. Христакиева.

Председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов подчерта, че ще са необходими най-малко две години, докато лечението на хората с гноен хидрадендрит стане безплатно.

Ако поискаш лечение, се оказва, че трябва да чакаш одобрение поне една година, а лечението ще започне след още една година. Това са две години чакане и някои пациенти не дочакват, коментира Томов.

От здравното министерство обясняват, че има възможност гнойният хидрадендрит да бъде включен в списъка със заболявания, за които Касата заплаща, още през май. Не са предвидени обаче средства за включване на нови заболявания в списъка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков