6,5 млн. за строеж и разширяване на детски градини, нито един проект в София

OFFNews 26 октомври 2022 в 13:31 1240 1

Ремонт в училище

Снимка МОН

Ремонт в училище

Отпускането на 6 545 309 лева за строеж, пристройки, настройки и реконструкция на детски ясли, градини и училища одобри правителството днес по програма, която обхваща периода 2020-2022 г. Целта ѝ е да се намали недостигът на места в яслите и градините, да стане физически възможно въвеждането на задължителното предучилищно обучение за всички деца, навършили 4 години, и училищното образование да може да се организира в едносменен режим.

Парите ще бъдат разпределени между 25 общини и едно държавно училище - Професионалната техническа гимназия във Варна.

Одобрените проекти са 30. Нито един от тях не е в София, където недостигът на места в градините е сериозен от години.

6 345 140 лева ще получат общините Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Бяла, Провадия, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Габрово, Перник, Радомир, Червен бряг, Марица, Кайнарджа, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Опан, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Ямбол.

С 200 169 лева ще продължи обновяването на Професионалната техническа гимназия във Варна.

Днес кабинетът удължи с две години срока за изпълнение на програмата, по която се отпускат тези средства.

По нея са одобрени 136 проекта за общо близо 210 млн. лева. Според Националното сдружение на общините в Република България не е възможно дейностите по разплащането и реализирането им да бъдат изпълнени до края на тази година. Причината са технологичните и законови срокове за изготвяне и съгласуване на инвестиционни проекти, издаване на разрешение за строеж, избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и започване на реалното строителство.

В момента се изпълняват 95 от проектите, а останалите 41 още не са започнали поради дейности по узаконяване или прехвърляне на терени, проблеми с обществени поръчки и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови