50 българи са блокирани в Москва

OFFNews 27 февруари 2022 в 16:54 2836 2

50 българи са блокирани в Москва, съобщиха на брифинг от Министерството на външните работи. 

Причината е затварянето на въздушното ни пространство за самолети на Русия и реципрочната мярка на Москва.

"Инструктирахме посолството на България в Москва да осигури настаняване на българите в хотел, като се подготвя и извозването им към най-близките държави - Латвия и Естония", каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, като уточни, че все още не е ясно къде ще бъдат извозени. 

Тя съобщи, че ректорът на Техническия университет в София проф. Иван Кралов е предложил да осигури допълнителен прием на студенти и ученици от Украйна. Предложено е и да бъдат настанени в общежития на университета.

"По време на последният съвет на външните министри от ЕС е имало включване на външния министър на Украйна Дмитро Куледа, който е поискал хуманитарна помощ. България ще осигури транспорта на помощта до границата с Румъния", каза още Генчовска. 

За евакуацията на българите от Украйна министърът обясни, че автобусите, с които трябва да бъдат извозени, все още са извън Киев заради наложения комендантски час. Предстои да се определи час за събирателен пункт на българите, създадена е и специална група, чрез която ще получават информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

27.02 2022 в 17:55

...ами да тръгват пеша....кой е виновен,че затворихме въздуха за Русия....а това с приема на студенти е толкова несъстоятелно,че се чудя кой им ги казва тия работи на ректорите,те ли си ги измислят...въобще тъпотата е изобилна и стряскаща....

-8580

1

Да си седят там.