45 хил. зрелостници на втора задължителна матура

OFFNews 20 май 2022 в 06:40 1288 0

Теглене на варианта за втората задължителна матура.

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Теглене на варианта за втората задължителна матура.

45 224 зрелостници се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит.

Матурата започва в 8,30 ч. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка.

Пише се само с черен химикал.

В 7:15 ч. в МОН бе тегленето на изпитния вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет. Падна се вариант 1.

За учениците от профилираните гимназии изпитът е по профилиращ учебен предмет по избор. Те нямат право да изберат български език и литература - предмет, по който всички дванадесетокласници държат първия си задължителен държавен зрелостен изпит.

Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

Резултатите от първата задължителна матура - по български език и литература - ще бъдат обявени до 8 юни.

Предстои и провеждането на допълнителните матури по желание. Те са разпределени в периода 26 май - 1 юни. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови