Quantcast

3.24 млн. лв. са нужни за увеличаване на енергийните помощи

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2014 в 11:30 2107 1

Йордан Христосков

Необходими са допълнителни 3.24 млн. лева за увеличение на енергийните помощи за ноември и декември тази година заради предстоящото повишение на цената на тока.

Това съобщи днес пред БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той допълни, че този вид помощ, която в момента е 65.72 лв. месечно за пет месеца, по всяка вероятност ще се увеличи средно с 8.84%.

„Процентът е осреднен поради различните цени на електроенергията при доставчиците на ток“, уточни министърът.

Той съобщи, че допълнителните средства за помощите за отопление са включени в предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета.

„Тази стъпка е наложителна, защото предишното правителство е поело ангажименти, без да е планирало за тях разходи в бюджета“, обясни Христосков.

Той припомни, че по програма „Сигурност“ заплатите на заетите са осигурени до средата на октомври. Необходими са допълнителни средства от бюджета и за старта на европейската инициатива за младежка заетост.

По нея се очаква 8000 младежи да бъдат включени в стажуване и чиракуване.

На въпрос относно повишението на минималните осигурителни доходи (МОД) министър Христосков припомни, че има икономически дейности, в които МОД не са увеличавани от 2011 г. 

Христосков предупреди и увеличи административно минималните осигурителни доходи, за които бизнеса и синдикатите не се разбраха при преговори тази година - 41 дейности от общо 85. Те ще бъдат увеличени 4.2%, колкото е средното увеличение за браншовете, в които профсъюзите и бизнеса се разбраха. 

„От 2011 г. минималната работна заплата (МРЗ) се е увеличавала многократно и има браншове, в които квалифицирани специалисти се осигуряват на суми, близки до МРЗ“, обясни министърът.

Той съобщи, че с административото увеличение от 4.2% в икономическите дейности без споразумение между работодатели и синдикати ще се повиши заплатата на около 180 хиляди служители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2014 в 13:06

Значи повишаването на цената на тока източва и държавния бюджет, освен че бърка по-дълбоко в джоба на потребителите. Т.е. всички поемаме двоен удар - веднъж като потребители, веднъж като данъкоплатци (и пенсионерите включвам в категорията "данъкоплатци", защото бюджетът разчита в голяма степен на ДДС и акцизи, които се плащат от всички). Поне това повишение да решаваше част от проблемите в енергетиката, ще изтърпим, ама не, това са кръпки, палиативни мерки. И така докога?