220 работници от фабрика за обувки в Пловдив на протест след затварянето на завода

OFFNews 22 април 2015 в 22:23 2785 0

220 работници остават без работа, след като един от знаковите обувни заводи в Пловдив влезе в процедура по несъстоятелност.

Служители днес не бяха допуснати до работните си места, за да подадат заявления за напускане. От половин година не са получавали заплати. Тази сутрин те се събраха пред завода на протест.

Обувната фабрика дължи на всеки работник между 3000 и 5000 лева. Най-големият проблем е, че няма кой да оформи документите на освободените служители, за да се запишат в Бюрото по труда, да започнат нова работа или да се пенсионират. Личният състав е освободен.

Предприятието стигнало до фалит, след като теглило кредит от 8,5 млн. лв, който сега не може да върне на банката. Цялото имущество е запорирано, а машините били изнесени.

При протестиращите се появи изпълнителният директор, която обеща до месец документите за освобождаването на работниците да бъдат оформени, както е записано в Търговския закон.

"Няма как да им бъдат изплатени заплатите, защото предприятието е обявено в несъстоятелност. Ще им бъде изплатено обезщетение, както е по закон", каза още директорът пред Нова телевизия.

Инспекцията по труда е започнала проверка по случая.

При производството по несъстоятелност работниците и служителите се явяват кредитори на дружеството за неизплатените възнаграждения и обезщетения и се ползват с привилегия при осребряване на имуществото му. Работниците и служителите могат да получат от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" към НОИ последните шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 календарни месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!