2 млн. лева допълнително ще получат говедовъдите и овцевъдите

OFFNews 25 септември 2021 в 16:15 835 0

Говедовъдите и овцевъдите ще получат допълнителни 2 млн. лева, заяви министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков при официалното откриване на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер.

Той уточни, че средствата ще бъдат насочени към отрасъла, след като е било направено разпределение на неусвоен финансов ресурс.

Земеделският министър увери фермерите, че министерството продължава да търси пазари както за живите животни, така и за продуктите от тях, тъй като говедовъдството и овцевъдството са чувствителни сектори. "Затова те бяха включени в COVID мярката, за която с актуализацията на държавния бюджет осигурихме 70 млн. лева", допълни още той.

Проф. Бозуков отбеляза, че изложението се обръща все повече към потребителите. Поради тази причина продължава и подпомагането от страна на държавата на подобни мероприятия. "Целта ни е да развием късите вериги на доставка, като добра и търсена възможност", посочи още той.

Министърът подчерта, че времето в момента е изпълнено с предизвикателства. "Ще трябва да ги преодолеем заедно, за да направим нашето земеделие, в т.ч. и животновъдството по-конкурентоспособно и екологично ориентирано. За мен, като министър на земеделието и храните, е много добър показател, че потребителите все повече търсят традиционния вкус и качество, както и продуктите от екологично чисто производство. Породите, които отглеждате, дават именно такива, бих казал, уникални млечни и месни продукти", каза още земеделският министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата