143 години от Освобождението на София

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2021 в 10:38 1069 0

На 4 януари отбелязваме 143-та годишнина от Освобождението на София.

В митрополитския храм „Света Неделя“ в този момент се отслужва благодарствен молебен в памет на загиналите воини. Камбаните на столичните храмове ще озвучат града, за да припомнят на поколенията паметната дата от историята на София.

Гражданите могат да поднесат венци и цветя пред паметника на Българския опълченец, където от 11.00 ч. до 13.00 ч. ще има часови от Националната гвардейска част. 

На 4 януари 1878 година, в хода на Руско-турската освободителна война, ген. Гурко повежда българската столица към свободата.

През 1382 г. София е завладяна от османците след тримесечна обсада. Попадането под османска власт не е разрушително, тъй като градът става център на най-голямата административна единица – Румелийското бейлербейство, начело с паша.

За кратко София става център на цялата европейска територия на Османската империя. По време на петвековното турско управление по-големите църкви са превърнати в джамии, а София дава 9 християнски светци.

Борбата за освобождение продължава през голяма част от османското владичество. В София често пристигат български възрожденци като Васил Левски, Димитър Трайкович, Никола Вардев и други. С упадъка на Османската империя през XVII век София също започва да изостава в развитието си.

София е освободена от ген. Гурко на 04.01.1878 г. в хода на Руско-турската освободителна война.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови