1000 лв. глоба и три месеца без книжка, ако караш в аварийната лента

Шофьорска книжка няма да може да се изкарва без завършен 10-ти клас

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2017 в 14:16 6085 5

1000 лева глоба и за 3 месеца да бъде отнемана книжката на шофьори, които карат в аварийната лента. Това предложение на БСП прие транспортната комисия на парламента снощи на първо четене. 

Както OFFNews писа стотици нарушения бяха забелязани в аварийната лента на Тракия при двете катастрофи, които станаха на магистралата последните два уикенда, като каращите в първата лента дори предизвикаха произшествия. Стотици снимки на нарушители бяха публикувани във Фейсбук, а шофьори масово се възмущаваха как се кара в нарушение на закона и то пред КАТ. 

Всъщност идеята е наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно. 

Началникът на КАТ Бойко Рановски, който присъства на заседанието на комисията, обясни, че няма предвидена глоба и наказание за каране в аварийната лента, а по думите му то е абсолютно равнозначно на карането в насрещното платно.

Комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Това означава, че книжка вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс.

Транспортната комисия дебатира и за наркотиците в кръвта на шофьорите и реши - пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им. Така ако шофьорът е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му.

Шофьорите спипани за каране под влияние на наркотици ще могат да изберат дали да им бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор или кръвна проба.

Промените на транспортна комисия ще се гледат през септември след лятната отпуска на депутатите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25550

5

Izalina

28.07 2017 в 07:48

"че книжка вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс"

Кво праим с вече извадените, и купените, и фалшивите на неотговарящите на горното шофьори?
Ежедневен проблем са ни.

38250

3

Denis Rizanov

27.07 2017 в 16:31

Гложди ме само един въпрос - дали за каращите в насрещното, в аварийната лента ще им налагат 2 наказания, за двете провинения?

7739

2

muhlio

27.07 2017 в 16:29

УАУ! Трудно ли беше да го измислите? Трeти мандат се мотате тарикатите вече свикнаха да карат в тази лента.
.....
Нямат келепир в тая работа, затова трудно ги мислят тия работи...за побойщата по пътищата,за многократните повтарящи се нарушения, паркирането....ще им трябват още три мандата.