100 деца бедстват в 3 български интерната

OFFNews 06 февруари 2014 в 18:57 5554 3

Интернатът в Стралджа
Интернатът в Стралджа

Около 100 деца живеят в изключително лоши условия и в среда, в която се упражнява насилие, в трите социално-педагогически интерната - в гр. Стралджа, с. Драгоданово и с. Варненци.

За това алармират от Националната мрежа за децата - обединение на 122 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства.

С отворено писмо до всички отговорни институции Националната мрежа за децата изразява силно безпокойство относно продължаващото насилие над и между децата в социално-педагогическите интернати.

Оценки нa експерти установяват недопустимо неглижиране на здравословното състояние на децата, като липса на терапия за психично болни деца и адекватна медицинска грижа за непълнолетни бременни момичета.

Повечето от вещите в интернатите са общи, децата нямат никакво лично пространство и правото им на избор и на мнение не се зачита.

Остарялото законодателство и противоречивите норми водят до прехвърляне на топката между отговорните институции в лицето на Министерство на образованието и науката, Министерство на правосъдието и Министерство на труда и социалната политика, част от което е и Агенцията за социално подпомагане и Отделите за закрила на детето към нея. Пример за това е отхвърлянето на предложена мярка за закрила на дете, жертва на насилие, от съда, тъй като то е настанено в интерната според Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който се прилага с предимство пред Закона за закрила на детето. Отдел „Закрила на детето” не предприема мерки за закрила при сигнали за насилие поради същата причина, съобщават от Националната мрежа за децата.

Ние сме много загрижени, че почти година след приемането на „Пътна карта за изпълнение на концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето (2013-2014)”, в която се предлага разработване на цялостен план за закриването на социално-педагогическите интернати и реформирането на възпитателните училища интернати няма никакви предприети действия. Реформата в областта на детското и младежко правосъдие реално е стопирана, което води до продължаване на порочните практики за санкциониране на малолетните деца. Липсва реална защита на децата, жертви на престъпления и свидетели в наказателния процес, каза Дани Колева, програмен директор на Националната мрежа за децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews