Лятото започва днес в 12:14 ч със силен вятър и температури до 34°

OFFNews 21 юни 2022 в 06:00 1437 0

Лято

Снимка pexels.com

Лято

Астрономическото лято настъпва днес точно в 12 часа и 14 минути, когато е е лятното слънцестоене.

То започва със силен вятър в 14 области и обявен жълт код там. Областите са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. 

Очаква се още преди обяд вятърът да се ориентира от северозапад и да се усили, като на места в Дунавската равнина, западната част от Горнотракийската низина и по долината на р. Струма пулсациите му ще достигнат до 20-22 m/s.

Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София около 29°.

След обяд от северозапад на югоизток ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. Още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и временно силен.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. Ще духа силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 23°, на 2000 метра около 15°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Преди обяд ще духа до умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимални температури между 29° и 33°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юни – вечерта ще започне да се повишава.

Първият летен ден ще продължи 15 часа и 17 минути. Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 49 мин. и залязва в 21 ч. и 7 мин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!