Борисов се застрахова от зимни протести и разпореди проверки на сметките за ток

OFFNews 23 декември 2014 в 14:46 3884 1

Недоволни от сметките за ток и парно

Снимка Сергей Антонов

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Вместо с прессъобщение обаче, това беше оповестено с публикуване на част от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет. 

От нея става видно, че Борисов разпорежда проверката, тъй като имало информация, че на някои места сметките за ток се отчитат на 40 дни, а според мнението на премиера, "вече един път това успя" - с това той вероятно има предвид февруарските протести на 2013 година, които доведоха до сваляне на първото правителство на ГЕРБ.

Ето и пълния текст на дискусията, която е по тема, непредвидена в дневния ред. В нея участие взимат вицепремиерите Томислав Дончев и Меглена Кунева, както и министърът на енергетиката Теменужка Петкова: 

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми колеги, една тема, която не е в дневния ред, но е актуална.
През уикенда, както и тази сутрин, получих няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така.

Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Петкова!

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер.
Аз също получих такава информация. Сега веднага задействам нещата, за да проверим как стои този въпрос и ще Ви докладвам.

БОЙКО БОРИСОВ: Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година…Вече един път това успя.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: И по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи.

БОЙКО БОРИСОВ: Да.
Госпожа Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това е директно свързано със Закона за защита на потребителите. Понеже това е директива, която по мое време в Комисията беше приета, съм запозната детайлно с процедурата.
Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение. Това е договор, договор между потребители и ЕРП-тата.

БОЙКО БОРИСОВ: Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови