Бакалов към новия вътрешен министър: Ще ви наблюдавам

ОFFNews 07 ноември 2014 в 16:32 4385 0

Благодаря на всички, които работиха с мен в продължение на три месеца, за резултатите, които се постигнаха за това, че за пръв път, включително и международни, експерти нямат бележки към работата на МВР, както и проверяващите по време на изборите. Надявам се догодина на местните избори тази традиция да продължи. Пък и да ви кажа честно, аз ще наблюдавам.

С тези думи служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов посрещна наследника си Веселин Вучков в Министерството на вътрешните работи.

„За трите месеца, г-н Вучков, не се ядосвах нито един път. Така че, има основа, на която можете да работите без да се ядосвате. За това не ви пожелавам здрави нерви. Но физически сили ви пожелавам“, каза Бакалов.

Той обясни, че е поискал подкрепа за следващото правителство с актуализацията на бюджета. Бакалов каза, че в наследство оставя подготвени документи за закупуването на лизинг на 1000 автомобила за подмяна на автопарка на МВР, споразумение с операторите за СМС оповестяване при природни бедствия, аварии и катастрофи, както и стартирането на подготвена кампания срещу контрабандата на тютюн и тютюневи изделия.

„Натискът на южната ни граница и на северната и западната граница - там е хубаво по най-бързия начин да се вземе управленско решение. МВР е разработило три варианта, но политиците трябва да вземат решение“, обясни Бакалов.
Вучков от своя страна увери, че ще прокара разделителна линия между професионалното и политическото ръководство на МВР, но ще му трябва време за да направи оценка на ръководния състав, за да реши дали ще има оставки.

Новият министър обясни, че все още не е ясно дали коалиционната формула в парламента по някакъв начин ще бъде възпроизведена и в МВР.

„МВР на първо място има нужда от стабилност. Съставът се поумори от тези непрекъснати ежегодни реформи. Самият факт, че за две години имаме пет правителства, съответно петима министри на вътрешните работи, което показва, че е необходимо да се прояви елементарна последователност. Освен стабилност обаче трябва обаче и няколко реформаторски политики“, каза Вучков и на първо място посочи Закона за МВР, като определи себе си като „един от критиците“ му.

„Той не е добър, внася дисбаланс в системата. Освен това разроява някои служби, съответно и администрацията. Той прави по-трудно управляема и самата система на МВР. Така че очаквам парламентарна подкрепа в парламента ЗМВР да бъде променен сравнително бързо още повече, че имаме и коалиционно споразумение по този повод. Надявам се съставът да не изпита някакви сътресения, защото всички трябва да знаят, че са в служба на интересите на хората. Мога да обещая пред вас, че политизация в системата на МВР няма да има. Ще прокарам много категорична разграничителна линия между политическо и професионално ръководство. Това е важно за системата в тези трудни времена“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови