Министерство на икономиката: Нямаме вина за забавените миньорски заплати

OFFNews 19 септември 2014 в 11:16 1494 0

Мина "Черно море" протестира.

НЕК е изплатила на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД 2.5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина „Черно море“.

Това съобщиха от  Министерството на икономиката и енергетиката по повод протеста на миньорите от мината. Част тях останаха под земята, след като им приключи смяната и обявиха, че ще излязат, когато бъдат изплатени дължимите заплати на всички миньори.

"За първите седем месеца на годината на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара. На 12.09.2014 г., по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на „Топлофикация-Сливен“ са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2.5 пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК", уточниха от министерството на икономиката.

Оттам напомниха, че отговорността за финансовото и оперативното управление на „Топлофикация-Сливен“ и мина „Черно море-Бургас“, както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании, а НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. 

Вече минаха повече от 30 часа, през които 40 миньори са под земята - те останаха в мината след нощна смяна вчера. Следобед към тях се присъединиха още 20 мъже и вече 60 миньори са на 300 метра под земята.

Те са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца.

До момента те са получили само авансите за месец юли.

"Долу 60 човека лежат и чакат. Няма тоалетни. Това е благодарение на отговорните институции и хората, които седят зад бюрата. Колегите ни няма да отстъпят, докато не си получат заплатите”, разказа един от миньорите пред "Нова телевизия".

Той попита държавните мъже дали са спали спокойно тази вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови