Миньори от Бобов дол отказаха да работят заради неплатени заплати

OFFNews 29 август 2014 в 21:04 2711 1

В знак на протест миньори от Бобов дол влязоха в галериите под земята, но отказаха да работят, съобщи БНТ.

Причината е неполучените заплати за юли. Освен това днес стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол", който изкупува продукцията на мините, намалява доставките на въглища с 50% заради ограничаване на работата му от Електроенергийния системен оператор.

Миньорите се опасяват, че това ще доведе и до съкращения. Около 2 200 души работят във въгледобива в Бобов дол, а средната заплата е 715 лв. Миньорите обаче ще посрещнат утрешния си празник и без нея.

"Невъзможност да си покрием ежедневните разходи, да си изпратим децата на училище, да се разплащаме с банки и кредити, заеми, защото всички са затънали в тази система", заявиха миньорите.

"Всички работници са настроени да стачкуват и да започнат протестни действия, защото вече не се издържа.", казаха още те.

В писмо до министрите на икономиката и на околната среда ръководството на мината посочва, че ако работата в забоите спре, се нарушава 24-часовия производствен процес и се създават предпоставки за пожар в разкритите галерии.

Заради намаляването на обема на работа в ТЕЦ "Бобов дол" пък е възможно да се стигне до съкращения и намаляване на заплатите на подземните работници, призна управителят на дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews