Фандъкова поиска спешна консервация на находките на Ларгото

OFFNews Последна промяна на 16 август 2014 в 15:00 3461 2

Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи апел към културния министър Мартин Иванов за спешни мерки за консервация на археологическите находки на Ларгото.

Обръщам се към Вас публично с пореден апел към Министерството на културата. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава, пише в отвореното писмо, с което Фандъкова се обърна към Иванов.

Кметът обясни, че до този момент до културното министерство са изпратени няколко писма за вземане на спешни мерки.

Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване, обяснява Фандъкова.

Столичната община е инвестирала в разкриването на археологическите находки над 6 млн. лева. Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите, допълва Фандъкова.

За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови