Ректорът на Медицинския университет: Студентите да залеят Ларгото

OFFNews 31 октомври 2013 в 12:29 7957 21

проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС
проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС

Най-добрата форма на протест е студентите да не затварят университетите, а да залеят улиците - нещо, което съм виждал във Франция. Ето Ларгото - да го запълнят и да се види колко са много, заяви ректорът на Медицинския университет-София проф. Ваньо Митев в коментар на студентската окупация.

В сутрешния блок на Нова телевизия проф. Митев заяви, че в МУ "неидентифицирани обекти" се опитват да подтикнат студентите към протест. Подканяли дори да бъде изключено ел.захранването, което означава размразяване на хладилни камери с биологичен материал, посочи ректорът.

Преподавателят от Нов български университет проф. Неделчев на свой ред коментира, че в момента студентите не губят от учебния процес, защото те получават своето най-важно гражданско образование.

Идеята студентите да залеят Ларгото подкрепи докторантът по история Димитър Вълчев. "Действително, окупацията прекъсва учебния процес, но студентите, които идват тук и се включват в окупацията, се учат на нещо важно – да не търпят ситуации, създадени от политическия елит, които изменят демократичната система”, смята той.

Преподавателят от СУ доц. Атанас Семов коментира, че „един народ, който охулва студентите си, е неадекватен народ".

"Безспорно е, че законът, който забранява политическа дейност в университетите, е тежко нарушен, но е безспорно и че властта нарушава законите ежедневно. Безспорно е, че този протест е с крайни скандални форми, но само така той може да бъде чут. Безспорно е, че окупацията на университета е своеобразен интелектуален нонсенс, но на същото бях свидетел 2006 г. в Сорбоната. Безспорно е, че днешното правителство е по-демократично и по-компетентно от предишното. Но също така е безспорно, че в управлението и политиката има грешки, които не се прощават. Би било много страшно, ако нашето гражданско общество не получи резултат от тези вече 150 дни протести и тези няколкодневни студентски окупации на университета. Не може големите политически грешки да остават безнаказани”, каза доц. Семов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!