„Кокаиновите крале“ работили за калабрийската мафия Ндрагета

Мадлен Шишманова 04 юни 2012 в 16:36 8363 0

Кокаин
Кокаин

Задържаните при международната операция "Кокаинови крале" са работили за калабрийската мафия Ндрагета, съобщават от италианската полиция.

От полицията посочват, че десетки арести са били извършени в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия.

У нас в рамките на операцията бе задържан Евелин Банев-Брендо и още 14 души.

В Италия днес се състоя пресконференция за проведената мащабна операция срещу международна мрежа за трафик на наркотици, съобщиха италиански медии. Операцията в България стана известна като „Кокаинови крале”.

При проведената операция с последните арести, станало ясно, че българи са участвали във всички фази на трафика – от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа, каза на днес пресконференция в Италия ген. Джанпаоло Ганцер – директор на RОS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност.

През 2005 г., в рамките на разследване на калабрийската „Фамилия Белоко”, клон на Ндрангета (Калабрийската мафия) италианските служби установяват съществуването на разработена международна мрежа за трафик и разпространение на наркотици. Изяснено било, че фамилия Белоко се снабдява с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. Нейната оперативна база била Милано.

Това дава основание случаят да бъде насочен към Специализираната прокуратура „Антимафия” в Милано.

При разследването е установено, че българската група е отговорна за вноса на значителни количества кокаин от Аржентина. С помощта на Централната служба за борба с наркотиците, Службата за международно оперативно сътрудничество на Полицията и Евроджъст, разследването е разширено и в него се включват компетентните служби в България и Испания. В резултат на това е установено, че в испанския гр. Аликанте организираната престъпна група има друга оперативна база.

В първия етап от оперативната работа разследващите разбират какви са количествата и начините на трафикиране на наркотика. Арестувани са български куриери, пренасяли дрога от Доминиканската република. Заловени са отделни минимални количества наркотик на летищата в Милано и Амстердам.

На следващ етап е установен по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Морските съдове били осигурени от братята Фабио и Лучо Кателан. Те са успели да ги пригодят със специални тайници. Корабите са пътували по дестинацията от Карибските острови към туристическите пристанища на Испания и към Балеарските острови – предпочитано място за акостиране и съхранение на наркотика. Впоследствие дрогата е пренасяна към Италия и други страни в Европа.

Важна роля в цялостната организация по трафика на наркотика е имал италианецът Антонио Мелато. Неговата задача е била да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев- Брендо, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина.

Според ген. Джанпаоло Ганцер – директор на RОS, българи са участвали във всички фази на трафика – от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа. По време на оперативната работа в испанския град Джирона службите засичат организационна среща, на която Евелин Банев договаря следващи доставки на кокаин. Установено е, че българинът е финансирал наемането на морските съдове, осигурени от Антонио Мелато, основно от Канарските острови. Впоследствие са наети две морски съда с възможност да пренесат 3 тона кокаин. Един от случаите на транспортиране на кокаина е бил детайлно възстановен в рамките на разследването.

При проведените през 2007 година оперативна работа и наблюденията на Антонио Мелато позволяват да бъдат установени действията на екипажите, трафикирали дрога от Венецуела към Испания. На 14 февруари 2007 г. на около 1000 мили от о. Мадейра, е бил засечен и задържан морски съд, превозвал 2 тона кокаин. Арестувани са тримата членове на екипажа. Същия ден испанските митничари, по сигнал на италианските служби, извършват обиск на друг кораб, където са намерени 4 тона кокаин, и са арестувани седемте члена на екипажа. При ареста на Антонио Мелато и неговия син Алесандро в Дубровник, Хърватия, са били събрани допълнителни данни за вероятна доставка на кокаин през Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !