Борисов прокара поправката "Шивиков"

OFFNews 15 юли 2015 в 12:23 5113 3

Борисов прокара поправката

Премиерът Бойко Борисов внесе промени в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), които ще блокират случаи като този с бригаден генерал Димитър Шивиков.

Командирът на Стрямската бригада в Карлово е обвиняем за злоупотреба със служебно положение, защото пратил четирима войници да му ремонтират жилището. Заради това беше отнет допускът му до класифицирана информация, а това на практика означава, че той повече не може да изпълнява служебните си задължения и трябва да напусне армията.

С промените в закона, които бяха предложени лично от премиера, се залага презумпцията за невиновност, която е основен принцип в съдопроизводството. В новите текстове е записано, че допускът до тържавни тайни няма да бъде отнеман при досъдебно или съдебно производство за престъпление от общ характер. 

Формалното прилагане в процедурата по издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на изискването срещу лицето да няма образувано досъдебно или съдебно производство води до значителни негативни последици за лицата и то без да има доказана вина, а и дори когато производството е прекратено или е завършило с оправдателна присъда, е записано в мотивите на правителството, което на днешното си заседание одобри промените. В тях е описано, че по този начин, при постановен отказ, независимо от основанието, съответното лице няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на задача, налагащи достъп до класифицирана информация, за срок от една година от издаване на отказа. Според закона при отнемане на издадено разрешение срокът е три години.

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се урежда приключването по новия ред на заварените производства по жалби срещу откази за издаване или отнемане на разрешения за достъп до класифицирана информация. Предвижда се също влезлите в сила откази и отнемания на това основание, за които не са изтекли ограничителните срокове от 1 и от 3 години, да прекратят своето действие.

Тези промени няма обаче да засегнат случая с генерал Шивиков. Причината е, че процедурата срещу него е задействана от прокуратурата, а до окончателното приемане на промените от парламента ще минат няколко месеца. Съществува вариант те да бъдат внесени скоростно преди лятната ваканция на парламента, но технически времето за минаване на текстовете на две четения в комисиите и пленарна зала е по-вероятно да не стигне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!