Дете боец от ИД екзекутира 2 предполагаеми руски агенти

ОFFNews 13 януари 2015 в 18:46 20898 23

Детето екзекутор с двамата руски агенти и възрастен боец на ИД.
Детето екзекутор с двамата руски агенти и възрастен боец на ИД.

"Ислямска държава" публикува ново видео, в което се вижда как 10-годишно момче от Казахстан, обучавано от групировката, екзекутира двама мъже, които са признали, че са руски шпиони, съобщи "Индипендънт".

На видеото се вижда как двамата мъже, които са застанали на колене в пустинен район, биват застреляни в главите от момчето. Клипът носи името "Разкриване на врага отвътре" и има субтитри на арабски и английски.

В него двамата мъже признават, че са агенти на Федералната служба за сигурност на Руската Федерация (бел. ред. - ФСБ, Федера́льная слу́жба безопа́сности Росси́йской Федера́ции), на които са им били предложени пари, за да докладват информация на Русия. Един от тях даже е бил натоварен със задачата да убие лидера на групировката.

Мъжете казват и имената си - Ямбулат Мамайев от Казахстан и Сергей Николаевич Ашимов, който по негови думи е дългогодишен служител на руските тайни служби.

Кадър на детето, държащо пистолет.

След като признават "престъплението си", нов кадър показва мъжете на колене, а зад тях са момчето и възрастен боец на ИД, който казва, че мъжете са "в лапите на лъва на халифата". Веднага след изказването детето пристъпва напред и застрелва обвинените.

Клипът идва ден, след като друго видео на групировката показа как 14-годишно дете се самовзриви в град в иракската провинция Салахудин.

Въпреки че автентичността на видеото все още не може да бъде потвърдена, експертите се тревожат, че все по-честото използване на деца от страна на ИД е радикализация на методите на ислямистите, която е крайна дори за тях.

Твърденията, че убитите мъже са агенти на ФСБ, засега се базират единствено на самопризнанията им, вероятно изтръгнати след изтезания. Нито един официален руски източник не е потвърдил все още връзките им с руските тайни служби и разстрела им.

Същото момченце беше показано в предишно видео на ИД, което специално се фокусираше върху обучението на малки деца да се бият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!