Учените получиха доказателство за съществуването на тъмната материя

ОFFNews Последна промяна на 12 декември 2014 в 20:54 5470 4

Снимка Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

Международен екип от учени са успели да наблюдават сигнал от мистериозната тъмна материя, която заедно с тъмната енергия изпълва около 95% от Вселената. По данни, събрани от един от телескопите на Европейската космическа агенция, астрономите забелязали странен скок в рентгеновите емисии, който не можел да се обясни с която и да е известна форма на материя.

Тъмната материя е загадъчна субстанция, която не може пряко да бъде наблюдавана, защото нито поглъща, нито излъчва светлина, затова се и нарича "тъмна" материя. Досега доказателство за съществуването й беше само гравитационното й влияние върху нормалната видима материя.

Последните наблюдения показват, че най-накрая може да получим и някои конкретни доказателства за съществуването на тъмната материя. Данните идват от космическия рентгенов телескоп XMM-Newton на Европейската космическа агенция (ЕКА), а анализът им ще бъде публикуван следващата седмица в Physical Review Letters.

"Ако това откритие се потвърди, то може да доведе и до създаване на нови телескопи, специално предназначени за изучаване на сигнали на частици от тъмна материя. Ние ще знаем къде да търсим, за да проследим тъмните структури в пространството и ще можем да възстановим историята на формирането на Вселената", - заяви авторът на изследването Алексей Боярски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 20:37

Засекли са ,,новата,отечествена''руска космическа станция!
С нея Блядистан ще строи тръбъ до Марс!

12.12 2014 в 22:40

Хахахах това ми хареса.

12.12 2014 в 22:12

До Ники

Там поне има материя, за разлика от главата ти :)

12.12 2014 в 21:43

Тъмната материя е в белия дом.