Учени разработиха алтернатива на антибиотиците за борба със супербактерии

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2014 в 13:50 8781 6

Учени са разработили алтернатива на антибиотиците, която може да се използва за борба срещу бактериите, резистентни на антибиотици.

Тестове показали, че лекарството е ефективно срещу MRSA – метицилин резистентен Стафилококус ауреус – потенциално смъртоносна бактерия, която предизвиква инфекции върху кожата, в кръвта, белите дробове и костите и не се повлиява от антибиотици.

Новото лекарство вече е на пазара под формата на крем за инфекции по кожата. То се произвежда от холандската биотехнологична фирма Micreos.

Новото лекарство е базирано на ензимите, наречени ендолизини, които се намират във вирусите и убиват бактериите по различен начин от антибиотиците.

Освен че е по-малко вероятно към лекарството да се развие резистентност, ендолизините унищожават само тези бактерии, срещу които трябва да се борят, обяснява клиничния биолог д-р Бьорн Херперс.

По време на тестовете учените установили, че лекарството успяло да унищожи MRSA при петима от шестима пациенти, страдащи от дерматит.

Учените се надяват през следващите пет години да разработят и версия под формата на таблетки или инжекции.

Антибиотиците започват да губят своята ефективност срещу инфекциите и затова учени предупреждават, че супербактериите, които са резистентни на антибиотици, могат да върнат медицината със стотици години назад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2014 в 18:11

"Новото лекарство е базирано на ензимите, наречени ендолизини, които се намират във вирусите и убиват бактериите по различен начин от антибиотиците."

Последно - вируси или бактерии?

06.11 2014 в 19:22

Ivo единствено в България съм срещал тази селяндурска комплексарщина към чесъна. Сигурно ако те питам как мирише чесъна даже няма да се сетиш. Ще те информирам, че навсякъде по света хората си муат яко чесън и въобще не ги ебе за разни новоизлюпени бивши селяндури, които сметнали, че липсата на чесън ги откъснала от обора. Тъпчи си се с разни синтетични лайна и не ме мисли мен ;)

06.11 2014 в 17:04

Британските учени са се разпространили и в Холандия? Яко свинска ебола. Или там птичи трипер.
Пет от шест случая е бомбастичен резултат, а шест случая - не е статистика, а спам на входа на метрото.
Ебати изврата. Убийците на бактериите и антибиотиците, както е известно, са бактериофагите. Които пък бяха успешно култивирани още по съветско време, в Абхазия. Под вещото ръководство на др. Шеварнадзе, последен министър на външните работи на СССР, и пръв държавен ръководител на малката, но горда страна Джорджия - Грузия, тоя център беше унищожен, а сътрудниците му - турени в американски концлагери за учени, известни на руски като "шарашки". След което по въпроса настъпи тишина, бактериалните епидемии се върнаха, и вече наближават пандемии. Неизвестни в средите американски фирмички с по трима души персонал, включая телефонистката, започнаха да регистрират патенти и ваксини срещу чудни болести. По принцип известни на науката от стотици години, но никога не напускали естествените си резервуари. За които обаче се говори във всички рекламни блокове, на всички папионкови медии. Като например смъртоносния европейски сърбеж между краката у идиотките, почесването по врата при мъжете над 50, почесването по врата под 50, и особено загадъчното почесване по врата на всички хора, вече и млади, при учудване. Което, както е известно, не може да се лекува по друг начин, освен с анално-портфейлните свещички Гепсън Брадърз, Клинтън, Буш енд сонз, и техните партньори днес в София, а утре и в другите градове!

06.11 2014 в 15:40

Е нормално да не боледуваш с твоя метод. Сигурно никой не те приближава на по малко от 3 метра :D

06.11 2014 в 14:31

Аз пък срещу почти всички болежки съм открил лечение - евтино и ефективно - балкански комат хляб, намазан с цяла глава счукан чесън. А вие се тъпчете там с хапове разни.

06.11 2014 в 14:20

Очакваме нобелова награда ако измислят как да се справят с проблемите на антибиотиците.