Учени разработиха алтернатива на антибиотиците за борба със супербактерии

OFFNews 06 ноември 2014 в 13:50 9981 6

Учени са разработили алтернатива на антибиотиците, която може да се използва за борба срещу бактериите, резистентни на антибиотици.

Тестове показали, че лекарството е ефективно срещу MRSA – метицилин резистентен Стафилококус ауреус – потенциално смъртоносна бактерия, която предизвиква инфекции върху кожата, в кръвта, белите дробове и костите и не се повлиява от антибиотици.

Новото лекарство вече е на пазара под формата на крем за инфекции по кожата. То се произвежда от холандската биотехнологична фирма Micreos.

Новото лекарство е базирано на ензимите, наречени ендолизини, които се намират във вирусите и убиват бактериите по различен начин от антибиотиците.

Освен че е по-малко вероятно към лекарството да се развие резистентност, ендолизините унищожават само тези бактерии, срещу които трябва да се борят, обяснява клиничния биолог д-р Бьорн Херперс.

По време на тестовете учените установили, че лекарството успяло да унищожи MRSA при петима от шестима пациенти, страдащи от дерматит.

Учените се надяват през следващите пет години да разработят и версия под формата на таблетки или инжекции.

Антибиотиците започват да губят своята ефективност срещу инфекциите и затова учени предупреждават, че супербактериите, които са резистентни на антибиотици, могат да върнат медицината със стотици години назад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови