Проблеми със закрепването към кометата на сондата „Розета“ (обновена)

OFFNews 12 ноември 2014 в 22:16 4514 5

Снимка Karl Tate, Infographics Artist

Сондата „Розета“ може да не е успяла да се закрепи за кометата  67P / Чурюмов-Герасименко заради повреда в харпуните за приземяване. Това съобщи Европейската космическа агенция (ESA), цитирана от световните агенции.

Има индикации, че харпуните може да не са се задействали, което може да означава, че стоим върху мек материал и не сме закотвени, обяви отговарящият за програмата Philae Стефан Уламек.

Трябва да анализираме ситуацията. Трябва да знаем точно къде и как сме се приземили, посочи Уламек.

Анализ на телеметичните данни показва, че харпуните не са се изстреляли, както смятахме първоначално, обяви по-рано Агенцията в Twitter.

По-късно, пак в Twitter, изследователският екип потвърди: "Кацнахме два пъти!".

На повърхността на кометата сондата "Розета", която тежи на Земята 100 килограма, ще тежи около 1 грам. Така "кацането" може по-коректно да се нарече "закрепване" на апарата и усилията в тази изключително сложна и трудна инженерна операция са насочени най-вече Philae да не подскача, а да остане неподвижно прикрепен за повърхността на кометата. 

В 18:03ч. (17:00 GMT) спускаемият модул Philae на сондата "Розета" (Rosetta) кацна на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко е местността Agilkia. За пръв път в историята, човечеството успя да спусне апарат върху комета, носеща се в открития космос на над 500 милиона километра от Земята.

Постижението е дело на мисията "Розета" на международния екип на Европейската космическа агенция (ESA).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови