Първата жена космонавт Валентина Терешкова навършва 80 години

Наука ОFFNews 06 март 2017 в 14:49 22055 3

На днешната дата, 6 март, първата в света жена космонавт Валентина Терешкова навършва 80 години. 

Валентина Терешкова има тежко детство - отраства в семейство с три деца, а на три години остава без баща - той загива във финландската война.

Като завършва седми клас Валентина е принудена да тръгне на работа в завод за гуми, след това - в текстилна фабрика. Но в сърцето й остава непобедимият стремеж към небето и младата жена се записва в аероклуба на Ярославъл за парашутистка.

През 1963 г. печели неофициален конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже - в космоса. Тя прекарва в орбита почти три дни и се връща с титлата "Мис Вселена", която й дава британският вестник Daily Express.

 

През февруари 1962 г. Терешкова е избрана да се присъедини към космонавтите след конкуренция с повече от 400 други кандидати. Тя е една от петте жени, които са преминали през обучението за космонавти. Обучението включва изпитания в безтегловност, центрофуга и любимите за Терешкова 120 парашутни скокове.

Полетът на Терешкова не минава гладко. Наскоро първата жена космонавт разкри тайната, за която досега се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Корольов. Поради грешка в програмата орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава, така че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. Но Валентина се справя - ръчно с указания от Центъра за управление на мисията тя препрограмира апаратурата и благополучно се завръща на родна Земя.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името "Чайка" - нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация "Жени на годината" й присъжда титлата "Жена на века" - "за ненадминати постижения в равноправието на половете".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12235

2

drashkom

06.03 2017 в 15:56

Голям респект! Да е жива и здрава!

29585

1

Izalina

06.03 2017 в 14:58

"и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже" малко грубичко ми прозвуча, ако и да е вярно.

Иначе заслужен респект.