Озоновата дупка е започнала да се възстановява според британски учени

OFFNews 01 юли 2016 в 08:25 3968 3

Озоновата дупка е започнала да се възстановява според британски учени

Снимка БГНЕС, архив

Изтъняването на озоновия слой на атмосферата е започнало да се възстановява, твърдят британски учени, цитирани от Би Би Си.

Според изследователите през септември 2015-та озоновата дупка е била с около 4 милиона кв. км по-малка отколкото през 2000 година. Възстановяването се дължи основно на дългосрочното спиране употребата на химикали, разрушаващи озоновия слой като хлорни въглероди, използвани през осемедестте години на миналия век в хладилниците и спрейовете, обясни професор Сюзън Соломон: 

Все още има много хлор в атмосферата, животът на химикала е между 50 и 100 години. Докато той бавно се разгражда, озоновият слой бавно се възстановява. Не очакваме пълно възстановяване преди 2050-та и 60-та, но през септември видяхме, че озоновата дупка не е толкова голяма колкото беше.

Изследването хвърля и нова светлина върху ролята на вулканите за влошаване на проблема. Според учените озоновата дупка е по-голяма над Антарктика, защото в южното полукълбо има повече действащи вулкани. При изригването им се образуват облаци, които се превръщат в катализатор за действието на хлора.

След изригването на вулкана, сярата образува миниатюрни частици, които са семенцата на полярните облаци в стратосферата, което води до допълнителна загуба на озон.

Авторите на изследването са убедени, че сценарият в озоновия слой на атмосферата е модел за справяне с климатичните промени на планетата ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

01.07 2016 в 10:29

Това е щото американските санкции са принудили Путин да не ползва богато на фреон дезодоранти, а да мине на люляков сапун вместо тва...

13056

2

Какавидков

01.07 2016 в 09:44

Чеси, отпусни душата ве. Че както си се стегнал на полит - основа, ако някой те ряпне само ще изпращиш.
 
X

Да помогнем на украинските деца!