Нежеланата подкрепа

Антоний Гълъбов 21 ноември 2014 в 16:20 19046 4

Подкрепата на ДПС за правителството "Борисов" се превръща във все по-голям проблем. ГЕРБ положи много усилия, за да се дистанцира максимално от Движението и да не остави съмнения за паралелно, макар и негласно споразумение. Преди гласуването на правителството Борисов помоли Местан да не подкрепят кабинета, а той му отвърна, че не би го направил, дори и на колене да го молят. В същото време характерът на управляващото мнозинство и коалиционния кабинет все по-често ще освобождава пространства за маневри в полза на ДПС.

ГЕРБ успя да състави коалиционно правителство и да договори управляващо парламентарно мнозинство, без да понесе сериозни политически щети. Общественото внимание продължава да бъде насочено към вътрешните напрежения в Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Участието на АБВ в правителството, на свой ред, отклонява от ГЕРБ друга група от критики, насърчавайки противопоставянето в лявото политическо пространство. Налице са всички предпоставки ГЕРБ да заеме позицията на арбитър по отношение на своите коалиционни партньори, понасяйки в по-малка степен опозиционен натиск. Но тази тактика може да претърпи неуспех заради стратегията на ДПС.

Движението започна внимателна маневра, подготвяйки се за труден период на властване в опозиция. Само седмица след изборите за Европейски парламент ДПС заяви готовността си за предизвикване на правителствена и парламентарна криза. Прогнозата на ДПС за постигането на по-висок резултат на изборите бе коригирана в движение заради слабото представяне на БСП, но въпреки това Движението постигна достатъчно сериозно парламентарно присъствие, което му позволява да маневрира свободно, както в режим на опозиция, така и чрез нежеланата за управляващите подкрепа.

Анти-ДПС говоренето в предизборната кампания на повечето политически партии създаде представата, че на Движението му предстои период на дълбока политическа изолация. Отговорът дойде незабавно – ДПС активира традиционната си защита, намеквайки, че всяко усилие да бъде изведено извън зоната на властта е форма на етническо и религиозно противопоставяне, което може да доведе до конфликт. Но разпределението на политическите сили, както и профилът на управляващото мнозинство позволява на ДПС да се превърне в допълнителен, но решаващ фактор за стабилността на управлението.

Тази нова роля придоби по-отчетливи измерения по повод на назначаването на кандидат на НПСД като част от РБ за заместник-министър на отбраната, но вече не може да бъде пренебрегвано след гласуването в подкрепа на плоския данък. ДПС заяви многократно, че няма да подкрепи правителство, в което под каквато и да било форма участва ПФ. В същото време, по-често от обикновено, Движението декларира своята позиция като гарант на евро-атлантическите ценности. Независимо от това какво мислят или очакват останалите политически партии, тази позиция не може да бъде преодоляна толкова лесно. В същото време, както противопоставянето, така и все по-често - подкрепата на ДПС, ще се превръща в повод за изостряне на отношенията между участниците в правителството и управляващото мнозинство.

Управляващите не могат да поставят Движението в състояние на дълбока политическа изолация. ДПС успя да превърне в инструмент за натиск дори темата за КТБ, чрез която мнозина очакваха да ограничат неговото влияние. По определени теми всички представени в Народното събрание партии биха могли да бъдат срещу ДПС. Ако правителството се опита да постави Движението в дълбока опозиция, ще трябва да приеме подкрепата дори на БСП и Атака, но ще се изправи пред много сериозен проблем. Докато ДПС формално отстоява евро-атлантическите ценности и либерални политически позиции, всеки опит за неговото изолиране ще увеличават натиска върху управлението.

От гледна точка на стабилността на управлението подкрепата на ДПС облекчава задачата пред ГЕРБ. По темите, по които не може да бъде постигнато мнозинство заради позицията на ПФ или АБВ, както се случи с плоския данък, политиката на правителството може да разчита на парламентарната подкрепа на ДПС. По останалите теми позицията на Движението може систематично да бъде пренебрегвана. При тези условия ГЕРБ може да реализира тактиката на балансьор, мобилизирайки подкрепата на националистите, както и на Движението, за да изпълни собствената си управленска програма.

Подобна стратегия на управление може да осигури стабилност на управлението, но при всеки подобен случай тя ще се нуждае от двете взаимно необходими си, но формално противопоставящи се крайности – националистите и ДПС. Подкрепяйки един дневен ред, който определя като основан на евро-атлантическите ценности, ДПС все по-отчетливо ще оказва натиск върху дневния ред на управлението. Тази индиректна зависимост ще става все по-трудна за преодоляване за ГЕРБ, но още повече – за РБ и ПФ. В края на първия месец от избора на кабинета първите напрежения в двете предизборни коалиции вече са налице. Независимо дали става въпрос за кадрови назначения или за реализиране на декларираните от правителството реформи, нежеланата подкрепа на ДПС ще продължи да оказва все по-съществено влияние.

Независимо от законодателните си инициативи, истинските приоритети на ДПС са свързани с удържането на постигнатите позиции и влияние в изпълнителната и местната власт. По-малко от година преди местните избори, от които ще зависи подреждането на партийната система през следващите години, Движението продължава да бъде изключително чувствително само към опитите за ограничаване на влиянието му в практикуването на властта чрез директни назначения. По време на предишния мандат на управлението на ГЕРБ, ДПС демонстрира готовност да жертва определени фигури, за да запази влиянието си. Най-вероятно ще бъдем свидетели на подобна тактика и сега, но жертвата ще трябва да бъде по-голяма.

Предстоящата актуализация на бюджета, както и приемането на бюджета за следващата година не само ще определят окончателния профил на управляващото мнозинство, но и ще покажат дали стратегията на ДПС ще се окаже ефективна. Ако нежеланата подкрепа на ДПС за правителството се окаже неизбежна по чувствителни за мнозинството теми, Движението ще продължи да насочва дневния ред на властта, независимо от противопоставянето, а понякога използвайки именно неговата енергия. Този реактивен модел, при който един политически субект реализира интересите си, използвайки енергията на противопоставяне срещу него, дава най-добри резултати именно при подобна сегашната политическа ситуация.

Преодоляване на нежеланата подкрепа на ДПС не може да бъде постигнато трайно през следващите месеци. Движението ще продължи да оказва влияние върху дневния ред на управлението много по-ефективно в полето на реформите, предлагани и отсотявани повече от РБ, отколкото спрямо програмата на ГЕРБ. Реформите ще зависят от ДПС, а това изглежда, че ще бъде част от политическата цена на стабилността в управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови