Формулата на властта

Антоний Гълъбов 26 октомври 2015 в 09:22 9402 8

Формулата на властта

В изборната нощ председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че след постигнатите резултати на първия тур на местните избори, трябва да се преосмисли формулата на властта. Основание за това твърдение бе заявеното от Реформаторския блок намерение Движението да бъде отстранено от властта и това, че според Местан това се е оказало невъзможно. Но този задочен диалог не започва сега и няма да приключи с обявяването на окончателните резултати от втория тур на местните избори.

Когато преди по-малко от година бе съставено сегашното управляващо мнозинство, ДПС предпочете да следва своята собствена стратегия. Когато реши да започне процеса по свалянето на правителството Орешарски, Движението избра да остане в опозиция и да търси възможности за въздействие върху процеса на вземане на решения чрез слабостите на управляващите. Този избор бе труден и изискваше допълнителни усилия, но днес можем да кажем, че ДПС е напълно удовлетворено от постигнатите резултати.

За пореден път Движението успя да ограничи своето реално влияние до резултат, който отстъпва с по-малко от два процента спрямо деградиращата БСП, (според данните от паралелното преброяване на подадените гласове за общински съветници, пропорцията е 13,3 % за БСП спрямо 11,5 % за ДПС). Никой не се съмнява, че Движението разполага с необходимите ресурси, за да се превърне във втора политическа сила. То имаше тази възможност още през 2009 година, но предпочете стратегическата позиция на „незаобиколимия” трети.

При важни за ГЕРБ гласувания в Народното събрание, ДПС демонстративно компенсира липсата на опит или дисциплина сред народните представители от РБ. Всъщност, именно на ДПС принадлежи идеята всички атаки към ГЕРБ да бъдат адресирани чрез РБ. Фокусирайки атаките си срещу Реформаторите, Движението демонстрира влиянието си върху политическия процес, без да носи каквато и да било отговорност за неговото изпълнение.

ДПС не се бори за място във формулата на властта. То се стреми към ролята на арбитър, без чието съгласие и подкрепа тази формула не би могла да се реализира. Двойната защита на ДПС му позволява едновременно да атакува Патриотичния фронт и РБ като по този начин усилва влиянието си върху ГЕРБ. Всъщност, именно по този начин, ДПС е част от онова, което Местан определя като „формула на властта”.

Разпадането на първоначалната коалиция ББЦ и отделянето на сравнително голям брой независими депутати, както и разделението в ПФ и липсата на разумен изход на проблемите в отношенията между партиите от РБ, поставя ДПС в ролята на удобен и влиятелен партньор на управлението, който предпочита да играе ролята на управляваща опозиция.

Сложната структура на управляващата коалиция от ГЕРБ и РБ, включваща АБВ и парламентарната подкрепа на ПФ, позволява на ДПС не само да оцелява във властта, а и ефективно да брани собствените си властови позиции. Като брой спечелени самостоятелни кандидати за кметове в общини, ДПС ще има значително по-добър резултат от РБ. Като опитен участник във всякакъв вид преговори, договаряне и стратегически пазарлък, Движението притежава необходимия капацитет и възможности да подбере момента, в който неговата подкрепа е критично важна.

Но ДПС не желае да замени РБ в рамките на сегашната управляваща коалиция. Стратегическата цел на Местан е да държи ГЕРБ на масата на преговорите чрез слабостта на неговите партньори в управлението.

Определяйки като свой основен политически опонент РБ, ДПС се опитва едновременно да неутрализира опасните си противници и в същото време да спечели от нарастващата цена на подкрепата си за управляващото мнозинство. Движението положи много усилия, за да запази и разшири позициите си в местната власт като крайно основание за собственото си съществуване. След продължителна, но прикрита битка, Движението успя да се еманципира спрямо БКП/БСП и да ограничи нейното влияние в политическия живот. Преди това ДПС успя да блокира и да нанесе сериозни щети на традиционната десница. Именно затова, независимо от опозиционните си либерални декларации, ДПС продължава да бъде част от формулата на властта, дори и само като контрафорс, който подкрепя нейното съществуване в сегашния вид като й се противопоставя.

ДПС не се стреми към пряко участие във властта като привилегирован партньор на ГЕРБ. Сегашното положение напълно съвпада със стратегическите цели на Движението. Докато РБ не успява да намери път към стабилизиране на собственото си участие във властта и продължава да играе ролята на боксова круша на управляващото мнозинство, ДПС ще продължава да демонстрира превъзходството си чрез простата игра на огледала, която практикува през изминалите повече от десет години.
Формулата на властта, такава каквато я разбира ДПС няма да се промени след тези местни избори. Вътрешното разделение, което изглежда че може да прерасне в противопоставяне в рамките на ПФ, ще доведе до още по-дълбоко фрагментиране на политическото представителство, което облагодетелства субекти като Движението. Но това, само по себе си, не прави по-лесен достъпа до властта за ДПС.

Процесите на фрагментация и противопоставяне в пространството, доминирано до сега от БСП, също облагодетелства ДПС, но не му осигурява гарантирано място в следващото управляващо мнозинство. Резултатите от първия тур на кметските избори и от избора на общински съветници, показва че БСП продължава да губи подкрепа, без да е в състояние да се противопостави на собствените си центробежни сили. Именно затова, Движението е жизнено заинтересувано от запазването на сегашното статукво, при което може да постига споразумения с ГЕРБ, разчитайки на слабостта на коалиционните му партньори и липсата на достатъчно влиятелна опозиция.

Формулата на властта не се съдържа в набора от партньори на ГЕРБ, а в самия характер на управляващата партия. Това е партия, която ще продължава да побеждава докато побеждава. ДПС зависи от достъпа си до властта много повече отколкото би искало да признае. Именно затова, декларациите за необходимостта от смяна на формулата на властта са само поредна покана за предоговаряне на сфери на влияние и достъп до власт.

Първият тур на кметските избори и избора на общински съветници показаха, че ГЕРБ запазва доминиращото си влияние върху развитието на политическия процес; деградацията на БСП продължава; РБ съхранява част от електоралния си потенциал, но не успява да го разшири; в сегашния си разделен и дори противопоставен вид, ПФ успява да постигне сравнително добри резултати; Атака се маргинализира, а развитието на АБВ зависи от темповете на деградация в БСП. В тези условия, ДПС запазва шансовете си за разширяване на влиянието, с което разполага, но до границите на средна по големина, регионална партия.

И все пак, въпреки всички партийни сметки след края на първия тур на местните избори, за пореден път, избирателите припомниха чрез отсъствието си, че истинската формула на властта се определя от тях. Партиите предпочетоха да обезсмислят референдума и да заложат на купения и контролиран вот. Избирателите им отговориха с поредния анти-рекорд на ниска избирателна активност, оставяйки ги да се конкурират яростно за ограничения пазар на гласове.

Провалът на про-руските и ксенофобски политически формации, както и липсата на нов политически проект, който да разчита на наивното очакване на поредното политическо чудо, все пак показват, че не всичко е загубено. От избирателите зависи да определят своето място в онова, което политиците предпочитат да определят като формула на властта. Защото властта произтича от съгласието и волята на гражданите да подреждат съвместно живота си, а не от временното и относително равновесие на корпоративните интереси, опаковани като политически партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови