Местан: Време е за нова формула на властта

Ивайло Анев 26 октомври 2015 в 00:55 5828 3

Лидерът на ДПС Лютви Местан

"ДПС не настоява да влиза в централната власт в рамките на това Народно събрание", заяви председателят на движението Лютви Местан на пресконференция в НДК, която закъсня с над час заради безредиците на Сидеров в НАТФИЗ.

Местан беше категоричен, че има необходимост от нова формула на властта - европейска по своята същност.

Председателят на движението нарече и коалиционните партньори на ГЕРБ "воденичен камък".

Относно избори 2 в 1 - парламентарни заедно с президентските догодина, Местан обяви, че това зависи само от премиера Бойко Борисов.

"Той се прелигитимира във властта, но не мога да кажа същото за коалиционните му партньори. Животът на този кабинет ще зависи от формулата на властта", обясни Местан.

Местан отчете, че партията му печели 31 общини на първи тур, а в 23 е на балотаж, като в 14 е първа политическа сила.

"Спечелените гласове са между 330 хил и 350 хил.", обясни Местан и уточни, че не може да е категоричен заради очаквания висок процент недействителни бюлетини.

„ДПС наистина губи гласове в сравнение с парламентарните избори, но това не е загуба на политически вот, а това са служебно отнети от ДПС близо 120 000 гласа заради безумната фигура на уседналостта в изборния кодекс, въведена само в България по начин, който лишава български граждани от конституционно право на глас", коментира Местан.

Тъй като едва две партии - ВМРО и ДПС - дадоха пресконференции тази вечер, председателят на движението посочи, че е "необичайно" третата сила да дава изявления преди първата и втората. И нарече пресконференцията на ДПС пресконференция на "политическата нормалност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!