Днес се навършват 120 години от рождението на цар Борис III

Българска история Последна промяна на 30 януари 2014 в 12:59 2940 1

Борис III
Борис III

На 30 януари 1894 г. в София, в царския дворец, е роден синът на Фердинанд, Борис Сакскобургготски, една от най-големите и значими личности в българската история. В следващите редове ще ви разкажем историята му и израстването му като един безспорно гениален политик.

Тъй като династията на Фердинанд – Сакскобургготите е немска, а самият той е цар на българския народ, малкият Борис е кръстен както от православен, така и от католически свещеник. Негови кръстници стават съответно император Николай II и папа Лъв ХIII. Още от самото начало Борис III е обявен за княз Търновски, като именно връзката със старопрестолния град символизира приемствеността между новата династия и старите и славни български царства.

Борис израства в една добре позната на царските семейства обстановка. За разлика от голяма част от западноевропейската аристокрация обаче, той не получава най-високо образование, но качествата и потенциалът на бъдещия монарх са безспорни. Неговата ерудиция неведнъж впечатлява чуждестранни владетели и благородници. Самият Борис живо се интересува от много и разнообразни области на науката като философските учения, зоология, орнитология и железопътно дело. По време на Балканските войни и Първата световна война той не се предпазва, оставайки далеч от бойните действия. Точно обратното, престолонаследникът е изпратен на фронта като офицер за свръзки в действащата българска армия. Неколкократно е повишаван в ранг и през 1918г. достига чин генерал-майор.

Същата година краят на Първата световна война променя драстично обстановката в България. Държавата е изправена пред поредната национална катастрофа и цар Фердинанд абдикира от престола. На 3 октомври 1918 г. с манифест от вече бившия владетел, на Борис е поверено тежкото бреме на властта в един от най-динамичните и трудни периоди от развитието на България.

Повече за цар Борис III може да прочетете на страницата "Българска история".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2014 в 13:41

Цар Борис Трети,живее и управлява България в много сложно време.Подписването на Споразумението с Германия,става наистина в 12 без 5.На северната ни граница е струпан 200000-ляден Вермахт.Франция е прегазена,Югославия е в пламъци.Немците са категорични:минаваме през България,въпросът е как-като съюзници или....вече знаете.Това,което ни се предлага в замяна,е непостигнато с цената на 200000жертви от Войните за освобождение и обединение на България-Тракия,Македония,Добруджа,Зап.Покрайнини.Без да воюваме.
Баща му,Фердинанд,строи съвремена България,но на него дължим неосъществената мечта за единна и свободна България.Борис е политик,обичащ Родината си.Най-големият разцвет на страната,е по време на Неговото Царуване.Никак не са били лесни изборите и решенията,вземани от Него през онова време.Бог ада прости на Душата Му.