В апартамента си открих кални стъпки, отворен гардероб и мръсна чаша чай. Нищо не липсваше

Напускащият генерален директор на БНР разказва защо си тръгва - никой в държавата не реагирал на опита за сплашване

OFFNews 06 август 2021 в 13:05 77950 1

Снимка Архив OFFNews

Андон Балтаков по време на конкурса за генерален директор на БНР в СЕМ

Напускащият днес генерален директор на БНР Андон Балтаков разказа в интервю плашещи подробности за това защо си тръгва по средата на мандата си. 

Пред "Дневник" той споделя, че в края на юни, връщайки се от командировка в провинцията, намерил кални стъпки в коридора на апартамента си в центъра на София. Нямало следи от взлом. Гардеробът бил отворен, а в хола имало мръсна чаша чай. Нито една вещ или документ не липсвали от жилището освен резервния ключ, с който - според Балтаков - влезлият или влезлите в дома му са си отключили на излизане.

Балтаков разказал за случая по телефона на вътрешния министър Бойко Рашков, а след това и на премиера Стефан Янев, с когото се видял в кабинета му в БНР след едно негово интервю в радиото. Реакция или действия не последвали.

Чувствайки се застрашен, генералният директор на радиото взел окончателно решение да не остава в страната, където първоначално имал намерение да доведе и семейството си. От години те живеят в САЩ.

Не сигнализирах столичната полиция, защото знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря е опит за сплашване, казва Балтаков в интервюто.

И добавя:

Много съм разочарован от България, защото дойдох с искрени цели и желание да помогна с опита и връзките, които имам в световен мащаб, но нямаше желание за това.

След като близо седмица след срещата ми с министър-председателя не последва абсолютно нищо, реших да си направя подарък (самолетен билет за САЩ - б.р.).

Андон Балтаков посочва влизането в апартамента му като последната, но не и единствена причина за решението си. Имало още две - опити за саботаж на работата му от хора в БНР, както и липсата на подкрепа от журналистическата гилдия за реформите, с които той се заел.

В началото на тази седмица генералният директор обяви, че напуска преждевременно поста, считано от днес. Той посочи като мотив "дълбоко лични" причини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови