Туитър се шегува за смъртта на Тръмп, опасявайки се от дезинформация в социалната мрежа

Василен Петров 02 ноември 2022 в 15:41 2337 0

Доналд Тръмп

Снимка GettyImages

Новините за смъртта на бившия президент са ллод на конспиративни теории.

Умишлени фалшиви съобщения за смъртта на бившия президент Доналд Тръмп се появиха в Twitter като кампания в илюстрация на опасенията, че Илон Мъск може да допусне необуздана дезинформация. 

Хаштагът "TrumplsDead" (ТръмпЕМъртъв) се превърна в един от най-споделяните, придружен от "новината", че бившият държавен глава на САЩ е загинал във вторник, 1 ноември. 

Мъск, който финализира закупуването на Twitter миналата седмица, подкрепи идеята за повече "свобода на словото", включваща възстановяването на акаунти, които в миналото са били закривани поради разпространение на дезинформация. Критиците са на мнение, че подходът му може да доведе до превръщането на платформата в рай за тролове и десни теоретици на конспирацията. 

Умишлената дезинформационна кампания за смъртта на Тръмп тръгва от постовете на комика Тим Хайдекер, който предположи, че Доналд "умира" в отговор на информацията, че бившият президент на САЩ разпространява фалшива теория на конспирацията относно нападението срещу съпруга на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси - Пол Пелоси. 

"Тръмп, тъжно ми е да кажа, че звучи така, сякаш той умира тук", туитна Хейдекер.

"Всъщност мисля, че може би е той и е възможно да има много тежка болест, от която умира. Не знаем, но не е добре", написа комикът, а в мрежата заваляха шеговити постове и мемета на тази тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови