Нападнаха съпруга на Нанси Пелоси с чук в собствената им къща

OFFNews 29 октомври 2022 в 15:23 3784 12

Пелоси

Снимка Getty images

Нанси и Пол Пелоси

Съпругът на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - Пол Пелоси, се възстановява от нараняванията, получени от мъж, който нахлул в дома на двойката с чук. Според Би Би Си заподозреният е имал крайно десни възгледи и е вярвал в теории на конспирацията, но мотивите му все още не са окончателно изяснени.

82-годишният Пол Пелоси е с фрактура на черепа и наранявания на дясната ръка и дланта, но се очаква да се възстанови напълно.

Полицията в Сан Франциско разкри нови подробности за инцидента в дома на двойката Пелоси в престижния квартал Пасифик Хайтс. Според началника на полицията Уилям Скот заподозреният, 42-годишният Дейвид Депапе, е проникнал в сградата през задната врата, като е счупил стъклото.

Според CNN, която се позовава на свои източници, той крещял: "Къде е Нанси?" и казал на пристигналите полицаи, че "чака Нанси". Той се опитал да върже Пол Пелоси, "докато Нанси не се прибере у дома", съобщават източници от правоохранителните органи пред CBS News.

В началото на нападението Пол Пелоси казал на натрапника, че трябва да отиде до тоалетната, след което тайно се обадил на службата за спешна помощ 911 по мобилния си телефон и оставил линията отворена. Диспечерът разбрал какво се случва и бързо изпратил полицията на мястото на инцидента. Пристигналите полицаи хванали Пелоси и нападателя да се опитват да изтръгнат чука един от друг. Депапе успял да вземе чука и да нарани Пол.

Нападателят е обезоръжен и задържан, след което двамата мъже са откарани в болница. В момента заподозреният също е в лечебно заведение, но полицията отказва да даде подробности за състоянието му.

Според началника на полицията в Сан Франциско Депапе ще бъде обвинен в опит за убийство, кражба с взлом и други криминални престъпления.

Самата Пелоси е била във Вашингтон по време на нападението в петък сутринта местно време.

Блогът, сайтът и акаунтите в социалните медии на името на Депапе са изпъстрени с антисемитски мемове, публикации, отричащи Холокоста, връзки към крайно десни сайтове и конспиративни теории като QAnon и еврейско участие в "организирането на войната в Украйна". 

Заподозреният е публикувал и твърдения за фалшифициране на президентските избори в САЩ от страна на поддръжници на Доналд Тръмп, които многократно са били опровергавани от достоверни източници и органи. Последните постове на Депапе са доста непоследователни и се занимават с множество крайно десни и екстремистки тези.

По-ранни публикации на заподозрения популяризират бижута от канабис и кварцови кристали. Според "Сан Франциско кроникъл" той е бил и нудист и е твърдял, че е член на Зелената партия.

The Globe and Mail, позовавайки се на доведения баща на заподозрения, съобщава, че Депапе е израснал в западната канадска провинция Британска Колумбия, по-късно  се е преместил в САЩ и не поддържа контакти със семейството си.

Часове след нападението правителството на САЩ предупреди полицията в цялата страна за "повишена заплаха" от насилие, основано на политически убеждения, от страна на екстремисти.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече покушението срещу Пол Пелоси "подло". Той призова всички, независимо от политическите им възгледи, да се обявят против насилието в политиката.

Разследването по случая продължава. С него се занимават полицията в Сан Франциско, ФБР и Капитолийската полиция - отделна полицейска служба, която охранява членовете на Конгреса на САЩ и сградата.

Нанси Пелоси е един от най-влиятелните политици в САЩ. През 2021 г. тя е избрана за четвърти път за председател на долната камара на Конгреса на САЩ. Това означава, че ако Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис не са в състояние да изпълняват задълженията си по някаква причина, председателството ще премине към Пелоси.

Сега тя участва в подготовката на Демократическата партия за междинните избори на 8 ноември.

Наскоро името на Пелоси се появи в световната преса във връзка с посещението ѝ в Тайван, което предизвика мащабни китайски военноморски учения около острова. Китай, който смята Тайван за своя провинция, също протестира.

Пол и Нанси Пелоси са женени от 1963 г. и имат пет деца. Съпругът на Пелоси е мултимилионер и основател на фирмата за рисков капитал Financial Leasing Services. Състоянието на двойката се оценява на около 114 милиона долара.

Конгресмените са особено чувствителни по отношение на сигурността след миналогодишното нападение срещу Капитолия от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп. Оттогава домовете на няколко членове на долната камара на парламента - както демократи, така и републиканци - са били изрисувани с графити няколко пъти. Миналата година в къщата на Пелоси в Сан Франциско се появи искане за "премахване на наемите".

От администрацията на Джо Байдън съобщиха, че президентът "се моли за Пол Пелоси и цялото семейство на председателя на парламента". Тази сутрин Байдън се обади на Пелоси, за да изрази подкрепата си, допълва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

12

deyan_h

29.10 2022 в 22:38

Голям праз. Защо въобще чета тук "новина" от категория "на майната си стрино нападна байно с брадва"... Че то в наша Добруджа такива са по 5 на зима.. ))) оле боже.

11529

11

borislavus1

29.10 2022 в 21:59

Тези номера не са нови, практикуват се и у нас. Изборите са след 10 дни и се очаква сериозна загуба за демонократите.
Бабето Пелоси вече е изкукало.

-5426

9

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 20:44

Народната любов към днешните либерастичен строй както в Европа, така и в САЩ ще избуява и разраства по този начин :)

865

8

Constanza

29.10 2022 в 19:25

Не бих пожелала и на най-големия си враг такова нещо, а Вие с лекота признавате, че е допустимо някой да влиза в нечий дом и да напада, само защото... защо всъщност?

Естествено, че хората ще са обезпокоени за безопасността си, и Вие бихте били. Някой насъсква малоумни хора да му вършат мокри поръчки беззплатно и да влизат вместо него в затвора.

Колкото до парвенющината, кръщаването на деца с чужди имена е печално разпространено и за двата пола. Колкото до фамилните имена, все още е прието жената да приема фамилното име на съпруга си.

865

6

Constanza

29.10 2022 в 18:29

Не Ви разбирам, уважаеми.

От една страна, одобрявате някой да влезе в нечий дом и да напада стопаните му.

От друга страна, не одобрявате някой да влезе у Вас да Ви напада и поради това ще го застреляте.

Също така слабостта да се "поевропейчват" собствени и фамилни имена е само женска според Вас?

2073

5

Johnny B Goode

29.10 2022 в 18:27

Уважаема Constanza, внимавайте с г-н Еврото.
Той освен изкукуригал старец, е още бивш командос. Стреля и убива на място всичко що мърда и не му харесва. Мен специално е обещал да ме изкорми.