''Широко затворени очи'': Денков каза на СЕМ да се справи с дезинформацията, а не да се обяснява

Ружа Райчева 08 август 2023 в 13:44 5853 0

Николай Денков на брифинг в МС

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков на брифинг в МС

Министър-председателят Николай Денков заяви, че е крайно време Съветът за електронни медии да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи.

Така на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков отговори на днешното изявление на Съвета за електронни медии (СЕМ), в което те заявиха, че "внушенията" му, че "председателят на регулатора не си е на мястото" са "недопустими и че не разбира етичните стандарти в журналистиката". Реакцията на СЕМ идва след вчерашното живо излъчване на страницата на Денков във Фейсбук, по време на което той заяви, че регулаторът "не си върши работата" и че Соня Момчилова не е подходяща за председател заради изказването ѝ, че "и за лъжата има място".

"През последните два месеца виждам, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на "широко затворените очи". Крайно време е СЕМ да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи", коментира днес Денков.

По време на вчерашното живо излъчване в социалните мрежи премиерът каза, че "има доста голяма дезинформация, с различни интерпретации, с измислени твърдения, които изобщо не съответстват на истината".

Денков обясни, че за да бъде престъпление дезинформация, това трябва да се запише в Наказателния кодекс, което обаче би застрашило една от основните демократични ценности - свободата на словото. По думите му, ако започнем да забраняваме много, в един момент ще трябва да внимаваме какво казваме, което би ни върнало в "други времена".

Според Денков СЕМ "не си върши работата", защото не санкционира журналисти, които разпространяват неверни факти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика