Денков: Бях готов с оставка, ако не се приеме бюджетът. Обадих се на политическите лидери (видео)

Развързахме ръцете на областния управител за ПСА, време е да се действа, каза премиерът. Според него председателят на СЕМ не е на мястото си заради изказването на Соня Момчилова, че и за лъжата има място

OFFNews 07 август 2023 в 12:15 4060 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

Евентуалната си оставка, преместването на Паметника на съветската армия, скандалите в Съвета за електронни медии, приемането на България в Шенген, делото за клевета, което се закани да заведе срещу него бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, и много други теми бяха коментирани по време на продължилото над час живо излъчване на премиера Николай Денков във Фейсбук.

Под надслов "Властта говори" министър-председателят отговоряше на въпроси, зададени от граждани и свързани с работата на правителството през последните два месеца. 

Стана ясно, че ден преди окончателното приемане на Бюджет 2023 г. Денков е бил готов да подаде оставка. 

"Ако се види, че не можем да си изпълним управленската програма, ще стане ясно, че няма какво повече да правя тук. Аз лично се обадих на политическите лидери в една вторник вечер, когато казах, че ще си подам оставката, ако не се приеме бюджетът. Имах подготвена реч за сряда сутринта. Впоследствие ми се обадиха (лидерите) и казаха: "Да, ще приемем бюджета, както трябва", заяви премиерът.

По време на излъчването Николай Денков коментира последното решение на Министерския съвет, с което се променя статутът на Паметника на съветската армия. 

"Има решение на Столичния общински съвет, който представлява софиянци, и казва, че ПСА трябва да бъде премахнат. Има дискусии какво може да се появи на неговото място - може да са скулптури на цар Симеон, хан Аспарух, или да остане площадка за гражданите. Ние прехвърлихме собствеността, за да може областният управител да изпълни решението на СОС. Развързахме ръцете на областния управител. Трябва да се пристъпи към действие", коментира академикът.

От думите му стана ясно, че по време на управлението на кабинета през последните два месеца са задвижени всички сектори, които имат нужда от рестарт:

"Опитваме се да не крием проблемите. Проблемите, свързани с пътните произшествия, с цените, забавените пътни строежи. Това е заложено като решение в нашата програма. Всички мерки, около 500, са с конкретен срок. Всеки може да погледне и да следи. Всеки месец ще даваме отчет докъде сме стигнали". 

Попитан дали проблемите са само в петте министерства, за които той заедно с министри дадоха брифинг миналата седмица, Денков обясни, че в другите министерства също има проблеми.

Говорено е за тези пет, защото там проблемите са най-сериозни - става дума за милиарди. "В другите, без да вдигаме шум, гледаме да си свършим работата. Не всичко е цветя и рози, както се твърди от бившите управляващи (служебното правителство)", допълни премиерът. 

От думите му стана ясно, че той не се притеснява от това, че бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета, защото е ясно е, че сделката с Боташ крие сериозни рискове.

Договорът е за 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които страната е задължена да изпълни. Енергийният и газовият пазар се развиват бързо, а след няколко дни ситуацията в Европа може да е много по-различна. Има и асиметрия в договора, която не е благоприятна за страната ни, каза още той. 

Според него е странно, че всичко се случва около Коледа и Нова година, очевидно много се е бързало.

Относно предложените промени в Конституцията в частта им за служебните кабинета, Денков отново припомни, че се запазва статута на служебните правителство, но се опитва да избегнем един човек да може да управлява всичко в държавата. Предлага се президентът да може да избира министър-председател, но между трима кандидати, след което премиерът да може да предложи кабинет: "Това е балансиране на системата, не означава, че няма да има служебни правителства". 

Той коментира и приемането на България в Шенген, като обясни:

"Големият проблем на Австрия да не ни пусне в Шенген е заради големият брой мигранти. Миналата година над 8000 са поискали статут в страната им, като една част са от България. Австрия знае откъде са минали. Новите акценти в борбата с нелегалната миграция е да се заловят каналджиите. Опитваме се да променим подхода на европейско ниво. Има известен успех. Около 20% са намалели през тази година спрямо миналата". 

В Нидерландия проблема е друг - правосъдната система и проблемите в нея. По думите на академика ще има препятствия, но ако си свършим работата, усилията ни ще бъдат удовлетворени.

Темата за еврото също бе засегната. Николай Денков обясни, че евро се използва и в България и то от години. Дори цените на жилищата се обявяват в евро.

"Имам дори карта, която е в евро. Въпросът е, че при това заплащане има такса заради превалутирането. Преминаването в евро ще спести доста средства и за бизнеса, и за хората. Крайно време е да разберем, че умишлено насажданите страхове, са неоснователни. Разбира се, трябва да внимаване с инфлацията, и да има разяснителна кампания. Кампанията беше забавена - не мога да кажа дали умишлено, или не. Очакваме да стартира през септември и октомври. 

За референдумът, който бе отхвърлен от НС той коментира, че съгласно Конституцията има въпроси, които са легитимни за референдум. НС е взело решение, че този въпрос не съответства на изискванията на Конституцията и когато има решение на КС, Народното събрание може да преразгледа решението, защото изцяло въпросът е дали референдумът е легитимен. 

Според него има много сериозна дезинформация с измислени твърдения и интерпретации, но за да има престъпления, трябва да има в Наказателния кодекс престъпен състав: "Ние нямаме такъв. Не е лесно и да се направи, защото свободата на словото е една от ценностите на демокрацията". 

Премиерът смята и, че трябва стандарти за журналистите, като, по думите му, СЕМ очевидно не си върши работата.

"Журналисти, работещи с неверни факти, не се санкционират. Трябват базови стандарти. Фактът, че председателят на СЕМ може да изрече фразата, че и за лъжата има място, показва, че не си е на мястото", категоричен е той. 

Той припомни, че трябва да изграждаме нашите структури и да бъдат интегрирани в общите структури на НАТО: "Защитени сме, проблемът на Украйна е, че беше нападната, защото не е член на НАТО, атака срещу нас означава Русия да нападне НАТО, което дори няма да си помисли". 

Темата за промяна на националния ни празник също не бе пропусната. Денков обясни ,че не е против 3 март, а е "за" да продължи да се празнува, но съща така е "за" 24 май да стане национален празник.

"Това не е единият срещу другия, а да издигнем ценността ни като народ и нация. Трябва да се напомни, че България се е появила и българите са уцелели при османското робство, защото са говорили на български. Словото ни е разпространено в целия славянски свят. Има с какво да се гордеем, 24 май има изключителна роля. Молбата ми е да не се тръгва с против, а да говорят защо са за и за двата празника. Науката и просветата са водещите сили, които ще ни изведат напред. Ако се махне конотацията против, всички бихме могли да се обединим около 24 май. Той е най-старо празнуваният празник в България - в средата на 19-и век". 

Академикът обясни, че през последните дни се появя снимка на младеж (нападателят с макетно ножче от Стара Загора - бел. ред.) с надпис "Свобода или смърт", но хората, използвали този девиз преди, са говорели за собствената си свобода и смърт, а тук цялата мрачна, черна ирония е, че този насилник говори за смъртта на неговите жертви. 

"Не можем да забраним на някого да се татуира, но можем да кажем, че е неприемливо", каза Николай Денков. 

Образованието също не бе подминато.

Денков припомни, че през 2022 г. е инициирана възможността за плащане на такси на българи в престижни световни университети, но това ще е възможно след уговорката, че младежите ще се върнат в България, или ще върнат парите, когато завършат. Предложението бе блокирано в Народното събрание. Според него идеята е добра, защото помага и дава знак, че очакваме младежите ни да се върнат в България. Ще работим в тази посока, трябва промяна в закон, трябва и парламентарна подкрепа. 

По думите му проблем има и с учебниците, който е огромен.

"Миналата година стартира преглед на учебните програми, затова и започва промяна на програмите. През служебното правителство тази промяна замря. В най-кратки срокове очаквам да приключи промяната на учебните програми. Учебниците трябва да бъдат насочени да дават умения, а не само дати. Първо трябва да се промени методиката как се оценяват учебниците. Това е процес, който ще се разгърне през следващите месеци. За съжаление, има елемент на истина, че част от историята е болшивистка. Не искам да казвам "ето това трябва да влезем в учебниците по история", но трябва да се учат истинските факти и последствия. Водещи трябва да са експертите", каза той.

Чувствителна е и темата са конкурсите за директори. Според него са се назначавали директори и учители по политическа линия. Наредбата за промяна бе атакувана в съда. В най-кратки срокове ще се приеме окончателно наредбата. Ще се проведат първо 50-60 конкурса, а след това при първия възможен момент ще се проведат още, защото става дума за 500-600 директора. 

ТОЛ системата и винетките също бяха сред темите, коментирани от премиера.

По думите му винетките са около 300 млн. лева годишно, а за ремонт се дават около 2,3 млрд. лева годишно. Средствата се използват по предназначение, но са крайно недостатъчни. Трябва развитие и на ТОЛ системата, трябва да се завиши събираемостта, както и контролът при строителството.

"Следете ни, контролирайте ни, ние ще се постараем да променим системата", призова той. 

Автомагистрала Русе е сред приоритети и се работи по подготовка за обявяване на процедурите. Проектът няма специфични трудности. 

Следващите избори са много важни, внимавайте за кого гласувате, за да няма после ремонти на ремонтите, допълни Денков.

Примерът за 9 часа закъснение на влак показва, че имаме средства, но не се спазват правилата. Има неправилно структурирани обществени поръчки. При преглед на поръчките се оказа, че не са минали през задължението да бъдат публикувани в Агенцията за обществените поръчки, каза още академикът.

Според него пътният травматизъм е огромен проблем: "За два месеца проверките бяха много по-мащабни. Стастиката беше, че за два месеца 1500 души са хванати да шофират с алкохол, а над 750 с наркотици. Това са над 2000, които са можели да предизвикат тежко произшествие. Това е само началото. Продължава да има много жертви и тежки катастрофи. Има намаление с около 17% спрямо същия период на миналата година, но трябва да намалеят поне два-три пъти".  

Трябва ясен знак към служители на МВР, че не просто не трябва да прикриват престъпления, а да работят с хората по места. Затова са назначени и получават заплати. Увеличението на парите върви с ясни знак, че подобни неща повече няма да се търпят. Който не се справя, ще трябва да си търси друга работа. Виждаме сблъсък между старото и новото, вече бяха поискани оставки. Министърът на вътрешните работи има подкрепа от моя страна, каза още Николай Денков. 

Министър-председателят обясни, че много ясно се вижда, че законът може освен да защитава жертвите, да се използва за защита на насилниците. Хората ясно показаха, че не може повече така. Насилниците трябва да бъдат притиснати с цялата строгост на закона и не трябва да изглежда нормално насилието. Това не е нашата държава. 

От думите му стана ясно, че когато се е опитал да свика Съветът за национална сигурност към МС, е установил, че той дори няма правила за дейност.

"Очаквам в най-скоро време да бъдат приети и следващата седмица да има заседание. Това е различен съвет от този към президента. Оказа се, че има проблем, защото аз съм председател и нося отговорност за работата на службите, но нямам възможност да ги координирам, така че да работят правилно", каза още премиерът. 

За решението България да си върне Росенец Денков обясни, че трябва да защитим сигурно и надеждно нашите граници и Росенец е граница не само на България, но и на Европейския съюз. От друга страна не трябва да има проблем в работата на "Лукойл", защото рафинерията е изключителна важна за пазара на горивата.

"Длъжни сме да осигурим защита на гражданите, че имат едни от най-ниските цени. Имаме и ангажимент, който не се изпълни - да се повишат приходите в бюджета, идващи от Лукойл. Трябва да се види защо не се случва", допълни той. 

Проучва се възможността за добив на газ от газови хидрати. От друга страна имаше решение на НС, че е добре да се включим в сондажи в Черно море. Но те нямат връзка с хидратите, но все пак е добре и ние, както нашите съседи, да потърсим находища. 

Академикът коментира и последното решение на МС, с което се отпускат 140 млн. лева за ваксини. Според него кампанията срещу ваксините е довела до това, че не успяхме да се защитим достатъчно добре по време на пандемията. България е с едни от най-високите резултати по отношение на жертвите - на второ място в света. България преминава с една добавка към договора с Бионтех, от която е възможно да поискаме ваксини за нови варианти, но при поискване. Именно това означава последното решение на МС. 

Има график, от който е ясно, че ще има медицински хеликоптер през декември. Върви успоредно подготовка на пилотите и на оперативните бази. Трябват и лицензи. През януари първият хеликоптер ще започне да изпълнява полети. Следващите ще идват през шест месеца. 

Има две причини да се премести базата на хеликоптери от Ямбол на Сливен - едната е, че трябва да се достигне точка до 30 минути от поне два хеликоптера. Втората причина е, че над болниците трябва да има площадки, но самите оперативни бази не трябва да са там, защото са хангари, където се ремонтират и зареждат. Имаше неразбирателство между площадките и базите. Здравният министър говори за базите, а не за площадките, стана ясно от думите му. 

За болницата в Ямбол са приведени над 30 млн. лева, използвани са около 16 млн. лева, строителството може да продължи. Тези средства не са достатъчни за завършване, а следващите средства трябва да се отпуснат, когато първите се използват. 

Денков коментира и намерението битовите потребители да излязат на свободния пазар за електроенергия от 2026 г.:

"Не е задължително цената на тока да расте, когато битовите потребители излязат на свободния пазар. Ако си свършим работата, може да се очаква цената да се променя, включително да пада. Трябва внимателен подход първо към енергийно бедните. За хората със средни доходи са най-подходящи възможностите за изолиране на жилищата или поставяне на фотоволтаици. Ако има извънредни ситуации, ще има системи за подкрепа". 

Стана ясно, че са приключили проверките на къщите за гости, изградени с европейски средства. Основният проблем е, че при кандидатстване собствениците обявят, че ще получат определен ресурс, който не се е оправдал. Разбира се, има и тежки злоупотреби. Той подкрепя идеята да не се заплаща при липса на касови бележки. Правителството отново  ще предложи решението, но при бюджета за 2024 г

В плановете на правителство влиза подготовката на още два ядрени реактора. Въпросът е къде да бъдат - в Козлодуй или в Белене. Според експертите трябва да бъдат в Козлодуй. Именно там имаме и кадри. Работи се по развитието на ядрената енергетика. Нищо не може да стане много бързо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика