Протестната Let it be звучи от БНР към МК в знак на солидарност с Андон Балтаков

Александра Маркарян 28 октомври 2020 в 16:26 4335 3

Let it be звучи по Българското национално радио вече втори ден. Емблематичният съпровод на всеки протест на журналистите от националното радио от три десетилетия е отправен към Министерството на културата, което изглежда не чува песента на The Beatles въпреки излъчването ѝ както от "Хоризонт", така и от почти всички регионални програми.

Това е нашият сигнал към Министерството на културата, че искаме промените в Закона за радиото и телевизията, одобрени от обсъждалата ги експертната група, да не бъдат подменяни с внесените от МК в Народното събрание. Искаме последните да бъдат изтеглени, а одобрените от групата - внесени в Народното събрание, казва журналист пред OFFNews.

В проекта на МК няма съществена промяна в модела на финансиране на обществените медии, което ги оставя зависими от неясна методика за изчисляването на субсидията, тоест от благоволението на властта.

Подмяната - както журналистите определят направеното от МК - стана причината генералният директор на Радиото Андон Балтаков да подаде оставка на 21 октомври. Оттогава насам МК отговори писмено и отправи "половинчата" покана за среща. Оттогава досега расте и подкрепата за него от Радиото. Дългогодишни служители на БНР казват, че досега такава към генерален директор не са виждали. За това свидетелства не само Let it be, която звучи и от София, и от регионалните радиостанции, а и подписката, към която вече са се присъединили 360 от работещите в БНР.

Служители на Радиото поискаха в официално писмо до Народното събрание оттеглянето на внесения от МК законопроект. В отговор от НС, с копие от който OFFNews разполага, се казва, че писмото е предоставено на парламентарната Комисия по културата и медиите и всички парламентарни групи, както и на депутатите, които не членуват в парламентарни групи.

Именно председателят на Комисията по културата и медиите защити позицията на Балтаков и се обяви против така внесения законопроект. "Да правиш закон в тъмното и против медиите - това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена" - заяви Вежди Рашидов.

Съветът за електронни медии също не изпитва облекчение от оставката на директора. Напротив - СЕМ очаква той да преосмисли решението си. Ако законопроектът не бъде изтеглен, а гласуван обаче ще го загубим, той наистина има намерение да си тръгне - споделят от Радиото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

3

Руми Лазарова

28.10 2020 в 18:39

БНР е неизменно в моя дом. В тези времена сега е лъч надежда и светлина за нас. Естествият приятел, който искаш да чуеш.
Директорът седеше в сянка, но радиото е супер, КАКТО И ТРЯБВА да бъде. Няма да пиша за другите радиа и телевизии, за да не си развалям настроението.
Моите почитания към този човек. Още по-симпатичен ми стана с позицията си. Дано не скъса окончателно с България, на което някои сегашни управници биха се радвали, за да нямаме добри примери и да не личи тяхното скудоумие - например дишащата тежко бивша хубавица от СЕМ.

6589

2

stanimir_13

28.10 2020 в 18:22

Едното радио ни остана и него ще унищожат. Изключително качествена журналистика. Точни въпроси, прецизни анализи. Нищо общо с кимащите по телевизиите послушковци.

11300

1

yoghurt

28.10 2020 в 17:11

... “ Свестните у нас считат за луди” ... Ще успеят ли бай-ганювците да разберат, че самите те имат нужда от кадърни хора, иначе и те пропадат, не само ние (за справка - Гешев) ... Или ще си седим на констатацията на Ботев от преди сто и петдесет години?