Директорът на БНР в оставка: Решението ми не е детинско. Не оказвам натиск, имам принципи

OFFNews 24 октомври 2020 в 18:08 3354 0

"Решението (за оставката ми) не е детинско, не съм го взел на базата на емоции. И аз не оказвам натиск. Аз имам ясни принципи. Последното нещо, което искам да оставя в обществото като усещане, е, че съм се предал. Не, не съм се предал! Но всеки ръководител знае какви лостове притежава, за да постигне определена цел. Аз съм стратег и виждам нещата в перспектива – тези неща, които могат да ме възпрат да изпълня това, което съм обещал в концепцията си. Не искам да виждат в мен човек, който ги е излъгал, че ще промени нещо."

Това заявява подалият оставка на 21 октомври генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков в интервю за БНР днес. Той реши да се оттегли предсрочно заради "липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио". Той бе категоричен, че в доклада на министър Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.

До действията му се стигна, след като тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. Балтаков реагира на предложените от МК поправки с оставка в знак на несъгласие с тях, заради разминаване между предложеното и публикуваното.

"Аз не искам да съм новината. Новината е, че в България нещо се е случило не както трябва и трябва да се променят основните принципи, по които се формират тези неща. Аз поех отговорност да катализирам процесите в БНР, така че то да стане наистина обществено. Едни от основните рискови фактори, който могат да попречат на реализирането на концепцията ми, са външната среда, законодателството и законовата рамка, в която съществува БНР. Човек знае какво зависи и какво не зависи от него", казва още Балтаков.

"Очаквам да видя ще има ли сигнал. И той трябва да бъде много ясен, че има воля законодателството да стане и да даде възможност на обществените медии да бъдат свободни и независими. Сигналът, който чакам, е от хората, които направиха тази бъркотия – Министерството на културата. Как да съм сигурен, че това ще се случи. Тук въпросът е на доверие“, коментира още директорът в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!