Шефът на БНР в оставка с отворено писмо до Министерството на културата

OFFNews 27 октомври 2020 в 10:46 2400 0

Снимка БГНЕС

Андон Балтаков, генерален директор на БНР в оставка

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков публикува в социалните мрежи отворено писмо до министъра на културата Боил Банов. Двамата влязоха в задочен диалог след оставката на Балтаков, която той подаде в знак на несъгласие в предложения от Министерството на културата проект за промени в медийното законодателство. Според директора на радиото проектът не отразява действително внесени от бранша предложения и не дава възможност за силни и независими обществени медии.

Публикуваме целия текст:

"Министерство на културата

Уважаеми г-н Банов,

Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР - Българско национално радио, което ръководя.

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати кратко телефонно съобщение, изразяващо желание за разговор. Веднага се обадих на изпращащия съобщението номер и след няколко разменени изречения с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за реалността в момента.

С уважение и готовност щях да посетя Вашия кабинет вчера в 17:00 часа, но в този час чаках пред лаборатория, за да ми бъде направен третия поред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с доказан носител на Covid-вируса миналата седмица. Все още очаквам резултата.

Помолих Вашата служителка – поради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен разговор, но тя настоя да бъде среща „някъде по-късно през седмицата“, след като излезе резултатът ми. В крайна сметка уточнихме да се чуем днес, за да се организира видео-конферентна среща, на която да обсъдим „несъответствията“.

За да се подготвим за този разговор, ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на дискусията, а именно дали ще оттеглите предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, като го замените с проекта, изработен от експертната група.

Колкото до оставката Ви, която поисках в ефира на БНР "Хоризонт" – от опит мога да споделя, че това е личен акт, продиктуван от дълбока самооценка на околната среда, себеуважение и достойнство.

Очаквам нашата дигитална среща.

Поздрави,

Андон".

В предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията липсва заявка за реформа в работата на обществените медии - нито по отношение на управлението, нито в начина на финансиране. Отсъства и възможността всеки нов генерален директор да може да избира свой управителен съвет. Това е пропуск в закона, който постави в трудна ситуация Балтаков, заставяйки го да работи в над половината от мандата си с Управителен съвет, назначен от предсрочно отстранения му предшественик Светослав Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови