МК отговори на подалия оставка директор на БНР: Ние сме само организатор на работните срещи

Депутати също поиската оставката на министър Банов

Мая Младенова 22 октомври 2020 в 11:33 2473 0

Боил Банов

Министерството на културата (МК) отговори писмено на генералния директор на БНР Андон Балтаков, който вчера подаде оставката си пред СЕМ и поиска оставката на минитъра на културата Боил Банов. Причината е, че в новия проект за промени в Закона за радиото и телевизията не са взети предвид предложенията на ръководството на радиото.

Културното ведомство отговаря, че в работната група по промени са взели участие представители на различни страни (Съвет за електронни медии, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Министерството на финансите, Министерство на културата, Сметна палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), а освен това проектът е предложен за обществено обсъждане до 18 ноември.

Както OFFNews съобщи, в новия проект за промени в ЗРТ няма съществена промяна в модела на финансиране на двете държавни обществени медии. Всяка година те ще се издържат с финансов трансфер от държавния бюджет, чийто размер ще определя Министерството на финансите предвид разчетите на ръководствата на радиото и телевизията и СЕМ.

Този модел бе многократно критикуван през годините - от една страна, понеже дава предпоставки за редакционна зависимост от управляващите, а от друга - поради хроничен недостиг на средства за качествена работа на двете големи държавни медии. 

В отговора си до Балтаков МК посочва, че е било единствено организатор на провеждането на работните заседания, а не автор на законовите промени.

Всички постъпили до момента предложения и мнения, както и всички документи, свързани със законопроекта, могат да бъдат разгледани тук.

Междувременно БНР съобщи, че независимите депутати, напуснали групата на БСП и наричащи себе си прогресивни социалисти, също искат оставката на министъра на културата Боил Банов във връзка с предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията. Те настояват за изслушване на генералните директори на БНР и БНТ, както и на медийните експерти, работили по текстовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови