Момчилова: Управляващите нагаждат медиите към нуждите си, голият цар се намята с мъгла

Не трябва да се допуска намеса или флирт. Прелъстяването на медиите не завършва триумфално, твърди председателят на СЕМ

OFFNews 10 август 2023 в 16:40 4260 8

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Соня Момчилова

Избавихме се от репутацията си на бухалка и се оказва, че диагностицирайки тежкия проблем за медиите, а именно - автоцензурата, плахостта, посивяването на говоренето и езика, ми се струва, че не с макетен нож, а с кроячна ножица управляващите се опитват да нагодят медиите към своите нужди, към това голият цар да се наметне с плаща на приятна медийна мъгла.

Това заяви днес пред БНР председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Тя твърди, че всички препоръки, забележки и предупреждения от Европейската комисия по отношение на намесата на изпълнителната и на законодателната власти в работата на медиите и на регулатора се "пренебрегват и поругават":

"Не смея да допусна, че хора с толкова много претенции, че и самият премиер, обявен за един от най-умните в света - по думите на Кирил Петков - акад. Денков, биха могли да са в неведение относно това. Би следвало тези хора да са пропити и проникнати от идеите на европейските свободи. Нямам обяснение."

На 7 август премиерът Николай Денков заяви, че регулаторът "не си върши работата" и че Соня Момчилова не е подходяща за председател заради изказването ѝ, че "и за лъжата има място". СЕМ реагира като определи думите му като "недопустими внушения" и го обвини, че "не разбира етичните стандарти в журналистиката". Денков отвърна като призова регулатора "да се справи с дезинформацията, а не да се обяснява".

Днес Момчилова коментира, че вероятно твърде много и твърде често взима отношение по медийни теми, което действително не е редно. "Но в ситуация като тази, не мога да подмина с мълчание", каза тя. Според нея регулаторът е длъжен да влезе във функцията си на орган, който стои зад правото и мисията на медиите да отстояват истината и да я съобщават:

"Това да не се допуска намеса, да не се допуска флирт. Ще спомена думата на годината на този парламент - интимност. (...) Прелъстяването през годините не завършва триумфално - нито за властта, нито за медиите. Трябва с всичката сила на убедеността си в правотата на думите си журналистите да говорят."

Председателят на СЕМ твърди, че регулаторът изпълнява задълженията си коректно и при констатирано нарушение се налагат санкции. В момента СЕМ прави анализ как в медиите се отразява темата с домашното насилие. "Фактите са чудовищни. Но ме притеснява как тази информация ще бъде употребена", каза Соня Момчилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

10.08 2023 в 22:31

Класиката в жанра - на някакъв самозабравил се тунеядец му казват, че не става за работата, за която е цанен и той/тя афишира това като атака срещу свободата, живота на Земята и какво ли още не. Ба си егоцентричната свинкя!

9347

7

Анализи

10.08 2023 в 19:22

Момчилова трябва да бъде махната, защото няма понятие какво означава обществен интерес. Както всички прокремълски протежета считат, че обществения интерес е това, което им е в главите, рецидив от БКП миналото.

1042

6

danvan

10.08 2023 в 18:53

Безмерната наглоста на тази особа може да се сравни само с наглоста на митрофанова. Двете са като родни сестри. Оставка!

4638

5

Того

10.08 2023 в 18:07

Това недоразумение наречено СЕМ трябва да бъде закрито, по този начин ще се реши проблема и с другото недоразумение, неговия председател.

1000

4

Борис Б

10.08 2023 в 17:22

Брех, ква поетеса.

152

3

Socerez

10.08 2023 в 17:08

Оставка, куфара, мацква!

2550

2

alfakentavur

10.08 2023 в 17:07

Назначена от Резидента, разбирай от Кремъл.

1067

1

StinkingSonOf

10.08 2023 в 16:48

Това от онези лъжи, които заслужават живот ли е?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика