Миков: Предаването на Волгин е свалено заради критиките към президента и премиера

OFFNews 28 януари 2016 в 22:18 5807 8

Петър Волгин. Снимка: Кирил Христов / Булфото

„Предаването „Деконструкция” по БНР е свалено заради критиките към президента и премиера”.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, който присъства днес на инициираното от социалистите изслушване на ръководителите на СЕМ, БНР и БНТ в комисията по култура и медии в НС.

Лидерът на БСП се позова на акт на СЕМ за установяване на административно нарушение.

Миков предостави на присъстващите писмо от СЕМ до него, в което се казва, че регулаторът не е разглеждал случая с предаването на Петър Волгин „Деконструкция”, както и че не е налагана административна санкция на БНР.

„У публиката се създаде впечатление, че става въпрос за нарушение на закона по повод на „Деконструкция”, най-вече в частта му за осигуряване на плурализъм. После се оказа, че СЕМ не е вземал такова решение, а председателят си е позволил да сугестира българските зрители и слушатели с позиция, която не е позиция и констатация на СЕМ”, твърди лидерът на БСП.

Той е на мнение, че от „няколко години на това предаване му се търси цаката и дори е създадено паралелно такова – „Конструкция”, което обаче се е оказало изключително слабо."

Миков заяви, че сваленото предаване по БНР е изключително лош сигнал за случващото се в обществените медии.

„Не стига, че частните медии във висока степен са зависими от парите и корпорациите, а обществените медии, за които данъкоплатецът плаща - и в тях се прокарва линия, която да устройва тези интереси”, каза още той.

В четвъртък председателят на БСП Михаил Миков публикува и следното съобщение във Facebook:

"Днес се запознах с Акта за установяване на административно нарушение съставен от главен инспектор в Съвета за електронни медии на Българското национално радио, заради който бе свалено предаването „Деконструкция”. В акта се изтъква „едностранчивото представяне на фактите, липса на обективност и многообразие на гледните точки на предаването” по отношение на „неоконсервативната експанзионистична политика на Запада”, по отношение на коментар, свързан с президента Плевнелиев и по отношение на оценката на премиера Борисов. Сред причините са изброени едностранчивото представяне на фактите, липсата на обективност и многообразие на гледните точки в предаването. Всъщност СЕМ откроява като липса на плурализъм в предаването „Деконструкция” критиката към управляващите. Откога критиката е еквивалентна на липса на плурализъм в медиите?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови